Terug naar de krant

De gave van Tijs van den Brink (Op1): zware hoofdmaaltijd, luchtig toetje en vooral geen ademmoment tussen de gangen

Leeslijst recensie

Zap EO’s Tijs van den Brink kan van een intens item door naar iets luchtigs zonder te wisselen van toon of expressie. Zware kost vinden is niet moeilijk in de aanloop naar 4 mei.

Leeslijst

„Houd vol”, zou je de Op1-presentatoren soms even willen toefluisteren. Maandagavond was er weer zo’n moment, toen Tijs van den Brink (EO) zich tegen het eind van de uitzending genoodzaakt zag om live naar een lange wiskundeles van leraar slash YouTube-hit Menno Lagerwey (Math with Menno) te luisteren. Het blijft fascinerend de presentatoren te zien schakelen van uiterst heftige thema’s (deze keer onder meer de oorlog in Oekraïne en falende zorg in de gevangenis) naar een ultraluchtig achterafje (hippe wiskundelessen).

Vooral Van den Brink heeft de gave dat te doen zonder te wisselen van toon of expressie, of bruggetjes te bouwen. Die sloot een intens item over palliatieve zorg af en kondigde daarna meteen zonder poespas aan dat over twee weken de eindexamens zouden beginnen en scholieren zich daarom richtten tot wiskunde-idool Lagerwey. U wilde een gezellige afsluiter? Nou, pak aan.

Om de presentator (die wegens de afwezigheid van zijn EO-wederhelft Margje Fikse de wiskundeles ook nog eens in zijn eentje moest doorstaan) een klein hartje onder de riem te steken, zal ik hier eenmalig zijn no-nonsensetactiek toepassen. Zware hoofdmaaltijd, luchtig toetje – en vooral geen ademmoment tussen de gangen.

Zware kost vinden is niet moeilijk in de aanloop naar 4 mei. Waar de NTR zondag al het confronterende jeugdprogramma Ik ben onzichtbaar uitzond, over Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen (soms tijdelijk, vaker permanent), was het maandagavond de beurt aan het bekendste jonge gezicht van de Holocaust: Anne Frank. In het eerste deel van het vierluik Dichter bij Anne Frank (AVROTROS) volgde presentator Hila Noorzai het materiaal-technische onderzoek naar Annes dagboek. Dat onderzoek ging in 2021 van start en moest twee inzichten opleveren: inzicht in Annes werkwijze bij het schrijven van het dagboek, en inzicht in de manier waarop Annes tentoongestelde schrijfwerk het best bewaard kon blijven.

Over die schrijfwijze zullen we waarschijnlijk meer te horen krijgen in de volgende afleveringen. Dit eerste deel bood vooral een boeiend inkijkje in de praktische en technische aspecten van de omgang met het oorspronkelijke schrijfwerk. Zo was het ontroerend om te zien met hoeveel concentratie en ontzag Annes nu ruim tachtig jaar oude dagboek en schriftjes werden gehanteerd door de enige papierrestaurator die de kwetsbare spullen de afgelopen twintig jaar mocht aanraken: Elizabet Nijhoff Asser. Zij was ondertussen alweer druk in de weer om haar opvolger (Herre de Vries) klaar te stomen, zodat die binnenkort deze bijzondere taak van haar zou kunnen overnemen. De toewijding van het duo maakte nieuwsgierig naar de komende afleveringen, die online alvast vooruit te kijken zijn.

Mediteren en airfryen

Over een week begint het Eurovisie Songfestival, en kijkers richtten zich maandag daarom tot Fries idool Joost Klein. Vlak voor hij op het vliegtuig stapte naar Eurovisie-oord Malmö (Zweden) stond hij ruimhartig de pers te woord, gekleed in een zwarte variant van zijn blauwe ‘Europapa’-pak. Hoe had hij zich de afgelopen weken klaargemaakt voor het moment suprême? Naast „gewoon oefenen” bleek Kleins voorbereiding te hebben bestaan uit „mediteren en heel veel airfryen”.

Wellicht zijn dat middelen die Van den Brink ook kan inzetten wanneer hem de komende anderhalve maand – tot half juni, wanneer Op1 definitief stopt – weer een luchtige afsluiter boven het hoofd hangt die zijn participatie vergt. De wiskundeles heeft hij in elk geval niet uitgezeten. „Het is goed met je”, zei hij halverwege Lagerweys uitleg. „Ik vind het wel goed zo.” En de kijker fluisterde: „Houd vol.”

Correctie (30-4): In een eerdere versie stond dat het Europapa-pak van Joost Klein normaal groen is, maar dat is blauw.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 1 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in