Musk moet berichten sociale media blijven voorleggen aan advocaat

Nieuws
Elon Musk moet zijn berichten op sociale media nog steeds eerst door een advocaat laten lezen. Musk wilde van de verplichting af omdat die zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden, maar het Amerikaanse hooggerechtshof heeft zijn beroep verworpen. De rechters lichtten hun besluit niet toe.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 09:58 aangepast 10:45
Afbeelding
beeld anp

Musk trof in 2018 een regeling met de Amerikaanse beurswaakhond SEC, nadat hij op sociale media had gespeculeerd over een mogelijke beursexit van zijn autoconcern Tesla. Het aandeel van Tesla schoot daarna omhoog, waarna de SEC de miljardair beschuldigde van misleiding. Musk werd veroordeeld tot een boete van 20 miljoen dollar en moest beloven dat hij al zijn berichten op het toenmalige Twitter, waarvan hij sinds 2022 eigenaar is, eerst door een advocaat zou laten lezen. Musk wil al langer van die verplichting af.

Musk botste later opnieuw met de SEC toen hij op Twitter van zijn volgers wilde weten of hij 10 procent van zijn Tesla-aandelen moest verkopen. Hij stapte tevergeefs naar de rechter om zijn eerdere overeenkomst met de beurswaakhond ongeldig te laten verklaren. Sindsdien komt de miljardair nog steeds regelmatig in opspraak, bijvoorbeeld door berichten te plaatsen die de koers van cryptomunten beïnvloeden.

Rijkste mens

Het is niet duidelijk wie bij Tesla de tweets van Musk controleert. Yun Huh, de voormalige plaatsvervangend algemeen adviseur van het bedrijf, voerde deze taak uit totdat hij in 2021 vertrok. Musk en zijn advocaten reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Vooral dankzij zijn belang in Tesla werd Musk alleen al op maandag 18,5 miljard dollar rijker. Met een nettowaarde van 201,5 miljard dollar is Musk hard op weg om Amazon-topman Jeff Bezos als rijkste mens weer in te halen. Vorige week was Musk de nummer twee, Meta-topman Mark Zuckerberg, al voorbijgestreefd. De koers van Tesla maakte maandag de grootste sprong in drie jaar tijd nu het autoconcern toestemming krijgt om in China zijn software voor zelfrijdende auto's te gebruiken.

Omstreden beloningspakket

Musk was al vaker rijkste mens. Hij en Bezos ontlopen elkaar nauwelijks met hun vermogens. De rijkdom van Musk ligt echter onder vuur vanwege een omstreden beloningspakket ter waarde van 55 miljard dollar. Aandeelhouders van Tesla kunnen zich hierover in juni uitspreken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spontane sit-in Stopera ten einde

De spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam, is ten einde. De meeste betogers gingen na een uur uit zichzelf naar buiten, bevestigt de politie. Een groepje werd door de politie naar buiten gewerkt. Daarbij maakten agenten gebruik van de wapenstok.

Afbeelding

Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

Afbeelding

Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera.

Afbeelding

Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug.

Afbeelding

Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing.

Afbeelding

Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.