Reservering nodig voor bijwonen Nationale Herdenking op de Dam

Nieuws
Wie de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil bijwonen, moet vooraf een plek reserveren. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de reservering, die vanaf dinsdag kan worden gemaakt, kunnen mensen kiezen voor een tijdslot voor aankomst. Zonder reservering is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 10:12 aangepast 11:44
Afbeelding
beeld anp

Tijdens de Nationale Herdenking gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn, worden alle aanwezigen vooraf gefouilleerd en zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan. In andere jaren waren er naar schatting 20.000 mensen op de Dam.

Mensen kunnen zich aanmelden voor de herdenking op de Dam via Herdenkingopdedam.nl. Bij het reserveren kunnen ze kiezen voor een van de twee zijdes van de Dam: de kant van het Damrak of de kant van het Rokin. Door tijdslots aan te bieden hoopt de organisatie dat de doorstroom soepel verloopt. Het is mogelijk om een reservering voor een of twee personen te maken. Bij aankomst op de Dam komende zaterdag wordt de reservering gescand.

Stille Tocht

De keuze om met reserveringen te werken is gemaakt om mensen die het belangrijk vinden om aanwezig te zijn zo goed mogelijk te faciliteren, laat een woordvoerster weten. "We krijgen vragen van mensen die willen weten hoe ze zich kunnen verzekeren van een plekje. Daarom is besloten met een aanmeldsysteem te werken." Mensen kunnen zich aanmelden totdat het maximum van 10.000 aanmeldingen is bereikt. "Zodat we mensen daarna ook goed kunnen helpen bij het verwijzen naar een andere herdenking bijvoorbeeld."

Ook voor de Stille Tocht, die traditiegetrouw wordt georganiseerd door het Amsterdamse 4 en 5 mei comité, wordt mensen gevraagd een plek te reserveren om het beperkte aantal plekken op de Dam. Dat kan via www.stilletocht4mei.nl. De route loopt vanaf het stadhuis, door de oude Jodenbuurt, naar de Dam.

'Maatschappelijke spanning'

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei lieten eerder weten dat de extra maatregelen genomen worden in nauwe samenwerking met de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). De NCTV en politie achten de kans op spontane protestacties of verstoringen aanwezig, maar volgens hen is de kans op een aanslag in vergelijking met voorgaande jaren niet groter.

De aanleiding voor de hogere kans op verstoringen is volgens de driehoek "de toegenomen maatschappelijke spanning en een grote actiebereidheid tot protest onder de bevolking, onder andere ingegeven door het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas en de verdere spanningen in het Midden-Oosten".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

Afbeelding

Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral.

Afbeelding

Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afl..

Afbeelding

1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking.

Afbeelding

Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

Afbeelding

Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid

Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen blijven concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.