Dag voor sluiting nog 700 asielzoekers in noodopvang Nijmegen

Nieuws
In de noodopvang op het voormalige sportpark Winkelsteeg in Nijmegen bevinden zich nog altijd zevenhonderd asielzoekers, hoewel de gemeente heeft gewaarschuwd dat het park op woensdag moet zijn ontruimd. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het "de vraag of dat gaat lukken". Meer wil hij niet over de kwestie kwijt.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 09:45 aangepast 11:44
Afbeelding
beeld anp

De noodopvang in Nijmegen is de grootste in het land en is een jaar in gebruik geweest. Op het terrein moet komende maand echter woningbouw beginnen, omdat die huizen anders niet op tijd kunnen worden opgeleverd.

De gemeente schreef begin deze maand aan het COA dat 1 mei de absolute deadline is. "Uitstel zal onder geen enkele voorwaarde of omstandigheid meer worden verleend." Twee keer eerder werd de sluiting uitgesteld, maar als het nu niet lukt wil de gemeente Nijmegen dwangsommen opleggen aan het COA.

Verplaatsing van asielzoekers is een probleem, omdat er structureel te weinig opvangplaatsen zijn. Op een andere plek in Nijmegen komt voor een jaar ruimte voor vierhonderd asielzoekers, maar de opening van die locatie aan de Koudenhoek Noord met mobiele woonunits staat gepland voor eind mei. Een deel van de mensen die nu bij het voormalige sportpark zitten, kunnen daar terecht. Voor de tussenliggende weken in mei zal een oplossing gevonden moeten worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing.

Afbeelding

Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

Afbeelding

Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd.

Afbeelding

Leger Israël meldt hevigste gevechten in Noord-Gaza sinds oktober

Het Israëlische leger noemt de onlangs hernieuwde gevechten in de noordelijke stad Jabalia in Gaza 'misschien wel de hevigste' sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober.

Afbeelding

Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. 'Dit is nog niet het einde.

Afbeelding

UvA doet aangifte tegen betogers, spreekt van intimiderende sfeer

De Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen de demonstranten die vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Oudemanhuispoort. Zij hebben zich volgens de universiteit schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en erfvredebreuk.