Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Van Halst blikt terug op bewogen Ajaxperiode: ‘Het waren heftige en intense maanden’

Jan van Halst heeft maandag bij Ziggo Sport voor het eerst teruggeblikt op zijn uiterst turbulent verlopen periode bij Ajax. De 55-jarige voormalig titulair algemeen directeur en raad van commissarissen-lid ging onder meer in op de rollen van de veelbesproken technisch directeur Sven Mislintat en hoofdtrainer Maurice Steijn.

Jan van Halst op de tribune, rechts van hem Sven Mislintat en Pier Eringa.Beeld Getty Images

Van Halst was tussen september 2023 en maart 2024 titulair algemeen directeur van Ajax, nadat hij in mei 2023 was begonnen als rvc-lid. Hij werd naar voren geschoven als interim-directeur, nadat de Amsterdammers bij de aanstelling van Alex Kroes als algemeen directeur een concurrentiebeding in zijn contract bij AZ over het hoofd hadden gezien.

Bij het praatprogramma Rondo werd Van Halst flink aan de tand gevoeld over zijn periode bij Ajax. Mislintat kon in zijn korte periode bij de club (mei tot september 2023) de ene na de andere speler binnenhalen en leek daarbij nauwelijks gecontroleerd te worden. “Het waren heel heftige en intense maanden in een periode waarin Ajax de onderkant heeft aangeraakt,” blikte Van Halst terug.

Volgens de oud-voetballer gaf het vertrek van Edwin van der Sar als algemeen directeur in mei het startschot voor de diepe crisis waarin Ajax verzeild raakte. “Eigenlijk is toen de rollercoaster – als het al niet eerder was met het vertrek van Marc Overmars en Erik ten Hag – begonnen en niet meer gestopt.”

Rol Mislintat

Mislintat kreeg de sleutels van het Ajaxfort in handen en haalde voor ruim 110 miljoen euro twaalf nieuwe spelers, waarvan het gros niet rendeerde. Als rvc-lid had Van Halst een toezichthoudende rol bij de totstandkoming van de transfers. “Als je erbij betrokken bent, moet je je het altijd aantrekken,” zei hij.

Volgens Van Halst ontbrak het aan duidelijkheid binnen de organisatie van Ajax. “Als je in de rvc zit, kan je kritische vragen stellen, maar niet op de stoel van de directie gaan zitten. Ik kon niet zeggen welke speler wel of niet gehaald moest worden.”

Van Halst vertelde wel dat hij voor één transfer was gaan liggen. “Maar dat was toen de scouting, de technische staf en de technisch directeur niet akkoord waren. Achteraf kan je zeggen dat je tegen meer spelers ‘nee’ had moeten zeggen.”

Venijn

Ook werd al snel duidelijk dat Mislintat en Steijn niet door één deur konden. “Ik kreeg na een paar weken al door dat er wrijving was tussen Sven en Maurice,” aldus Van Halst. “Dat is van kwaad tot erger gegaan. Daar heb ik ook mee geworsteld: wanneer moeten wij als rvc daar bovenop gaan zitten?”

Steijn bekritiseerde publiekelijk het aankoopbeleid van Mislintat, na een teleurstellend 0-0 gelijkspel tegen Fortuna Sittard in september. “Het is niet erg als er discussie is, maar ik proefde dat er venijn in zat. Het was niet respectvol naar elkaar toe – zonder iemand daar verder van de schuld te geven. Dat is niet hoe je moet samenwerken. Dat heeft me wel gestoken.”

Naar eigen zeggen heeft Van Halst geprobeerd Mislintat en Steijn nader tot elkaar te brengen. Maar na de blamage in De Klassieker tegen Feyenoord (0-4) vloog Mislintat toch de laan uit. “Een dieptepunt, ook voor ons als club,” zei Van Halst, waarmee hij onder meer refereerde aan de bestorming van de hoofdingang door hooligans en confrontatie met de ME buiten het stadion.

Jan van Halst tijdens de uitzending van Rondo.Beeld Rondo

Uiteindelijk was Van Halst degene die het nieuws van het ontslag van Mislintat naar buiten bracht, drie weken nadat hij als tijdelijk algemeen directeur was ingestapt. “Ik heb geprobeerd om ze bij elkaar te brengen, maar Mislintats ontslag was een aanloop. Het begon al gedurende de voorbereiding en daarna waren de resultaten slecht. Het draagvlak werd minder en minder binnen de technische staf en op De Toekomst. Toen hebben we besloten uit elkaar te gaan. De samenwerking was er niet en de resultaten verschrikkelijk.”

In oktober werd in onderling overleg met Steijn besloten dat ook hij vertrok, toen Ajax afgezakt was naar de zeventiende plek in de Eredivisie. Van Halst vond in John van ’t Schip een nieuwe hoofdtrainer. “Dat was een eerste stap richting herstel. Een echte Ajacied, die van het samenwerken is.”

Geen spijt

Van Halst zei geen spijt te hebben dat hij bij Ajax is ingestapt. “Ik ben geen wegloper. Misschien is dat wel een zwak punt hoor. Maar ik dacht: ik ga gewoon door. Dat komt ook door de mensen waarmee ik gewerkt heb.”

Met de komst van Kroes naar Ajax op 15 maart vertrok Van Halst met stille trom. Hij gaf eerder al aan het niet zuiver te vinden om weer zitting te nemen in het toezichtsorgaan na het aflopen van zijn tijdelijke dienstverband als algemeen directeur.

Zodoende maakte hij de schorsing van Kroes na handel met voorkennis, twee weken na zijn aantreden als algemeen directeur – niet meer van dichtbij mee. Nu Ajax en Kroes een oplossing hebben gevonden, denkt Van Halst dat de blik weer op vooruit kan. “Ik heb echt vertrouwen in Kroes, Kelvin de Lang (hoofd scouting, red.) en Marijn Beuker (directeur voetbal, red.). Het gaat even duren, maar de bodem is nu gezien. Ik hoop niet alleen voor Ajax maar ook voor het Nederlands voetbal dat het weer goedkomt.”

Video wordt geladen...