Terug naar de krant

Inflatie daalde in april naar 2,7 procent, belangrijkste aanjager blijft dienstensector

Leeslijst Nieuws
Prijsstijgingen Opvallend is dat de geldontwaarding ten opzichte van een jaar geleden voor voedingsmiddelen, dranken en tabak in april (3,2 procent) hoger was dan in maart (2,8 procent). Het CBS baseert zich nog wel op onvolledige gegevens.
Leeslijst

De inflatie was in april 2,7 procent, iets lager dan in maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van een snelle raming waarvoor onvolledige brongegevens zijn gebruikt. In maart waren consumentengoederen nog 3,1 procent duurder dan het jaar ervoor.

Waar de inflatie vlak na de Russische invasie in Oekraïne nog grotendeels werd veroorzaakt door torenhoge energieprijzen, zijn nu de hogere prijzen in de dienstensector de belangrijkste aanjager. In maart waren diensten 4,6 procent duurder, nu is dat 4 procent. De prijs van energie was afgelopen april 3,3 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar.

Opvallend is dat de geldontwaarding ten opzichte van een jaar geleden voor voedingsmiddelen, dranken en tabak in april (3,2 procent) hoger was dan in maart (2,8 procent). Voor industriële goederen blijft — net als vorige maand — sprake van deflatie. Die waren in april 0,8 procent goedkoper dan dezelfde maand vorig jaar.

Het CBS publiceert op 7 mei de volledige inflatiecijfers van april. Die wijken zelden significant af van de snelle raming.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in