RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Aquarelschilderij

Kindertekening Beatrix ('Trix') voor duizenden euro's onder de hamer

Aquarel gemaakt door prinses Beatrix. Beeld © Veilinghuis Ald Fryslân

Vandaag wordt een kindertekening van Beatrix voor mogelijk duizenden euro's geveild door het Friese veilinghuis Ald Fryslân. Het aquarelschilderij werd vermoedelijk gemaakt in 1950, toen de prinses elf jaar oud was. Beatrix signeerde de tekening met 'Trix'.

Haije Dijkstra, van veilinghuis Ald Fryslân, vertelt aan RTL Nieuws: "Op de tekening zijn dertien prinsessen en een prins te zien. Het werk werd door de prinses cadeau gedaan aan een van de hofdames en is in 2006 op de veiling bij Sotheby's in Amsterdam terechtgekomen door overlijden van de hofdame. Hier bracht het destijds 12.000 euro op."

De koper van toen, een Friese particulier, veilt nu zijn gehele collectie, waaronder het schilderij van Beatrix. 

Lotnummer 393

De veiling begint om 19.30 uur vanavond en het schilderij valt onder lotnummer 393. Dijkstra verwacht dat het aquarel rond 21.00 uur verkocht zal zijn. 

"Het startbod is op 4000 euro gezet, en we denken dat het schilderij uiteindelijk tussen de 6000 en 8000 euro gaat opleveren", aldus de veilingmeester. 

Verdiensten Beatrix

Of de veiling voor de kunstenares zelf ook nog wat oplevert? "Beatrix zou gebruik kunnen maken van het volgrecht", aldus Dijkstra. Dit betekent dat de oorspronkelijke maker een deel meekrijgt van de verkoopprijs. 

Maar de veilingmeester verwacht niet dat dit gaat gebeuren. "Hier is nu geen sprake van, omdat Beatrix niet staat geregistreerd. Ze heeft zich nog nooit geregistreerd, dus we denken ook niet dat ze dat gaat doen". 

Wel zou Beatrix dat nog een jaar met terugwerkende kracht kunnen regelen, mocht ze dit willen. 

Vier
Lees ook:
Vier portretten Beatrix Andy Warhol geveild voor 217.000 euro