Direct naar artikelinhoud
Exclusief

De beste Chinese restaurants in Amsterdam, getipt door Café Wu-eigenaar Danny Lee

Amsterdam barst van de goede Chinese restaurants, je moet alleen even weten wat je waar moet bestellen. Danny Lee – bekend als ondernemer achter de Chin Chin Club en mede-eigenaar van het razendpopulaire Café Wu – verklapt zijn favoriete eetadressen in de stad.

Mama Lee van Fook Sing neemt bestellingen op.Beeld Mariet Dingemans

Fook Sing

Dit is het klassieke Chinees-Indische restaurant van mijn ouders, dat al 33 jaar bestaat. De keuken is aangepast aan de Nederlandse smaak: de porties zijn groot en vriendelijk geprijsd. De sauzen zijn inmiddels ontwikkeld en lang niet alleen maar zoet.

Zelf kook ik er al heel wat jaren niet meer, maar ik kom er nog graag om te eten. Mijn papa maakt dan vers geroosterde eend en klassiekers zoals babi pangang, grote loempia’s en tjap tjoi.
Molukkenstraat 155 (Oost), restaurantfooksing.nl

Sichuan

De keuken van de Chinese provincie Sichuan staat bekend om zijn stevige, pittige smaken en die vind je hier volop. Ik ga ontzettend goed op de fuqi feipian: een runderstoof met hart en pens. Hij wordt geserveerd in een spicy saus met licht verdovende Sichuan-pepers, waar je tong lekker van gaat tintelen.

Voor wie dat te spannend is: vraag om de royal pork belly. De dunne plakken vlees worden overladen met knoflooksaus; geen aanrader tijdens een date, maar wel erg goed.
Lange Niezel 24, Warmoesstraat 17, Zeedijk 103 (Centrum), Noordwal 1 (Noord), sichuan.amsterdam

Sichuan heeft meerdere vestigingen, zoals deze aan de Zeedijk.Beeld Eva Plevier

Fulu Mandarijn

Er zijn twee gerechten bij deze elegante Sichuan-Chinees die je niet mag missen. Het eerste bestaat uit malse plakken rundvlees in een lekkere, friszure bouillon met ragfijne minipaddenstoelen die enoki heten. Sla ook de maiskorrels niet over. Die worden gewokt in gezouten eigeel en zijn alles waar een mens soms zo naar kan verlangen: zoet, zout en knapperig.
Rokin 26 (Centrum), fulumandarijn.com

Wing Kee

Wing Kee is een oud eethuisje, waar ik vroeger vaak met mijn familie kwam. Tegenwoordig kom ik er als ik snel iets moet eten. Het interieur is al jaren hetzelfde gebleven, maar het eten is altijd goed. De geroosterde varkensbuik is perfect sappig-krokant. Bestel er een kommetje noedelsoep en geblancheerde seizoensgroente met oestersaus bij.
Zeedijk 76-78 (Centrum), wingkee-amsterdam.nl

Noordoost-Chinees eethuis

Het Noord-Oosten van China ligt tegen Noord-Korea en Siberië. Het kan er behoorlijk koud worden en daar is de keuken ook naar. De gerechten zijn vaak stevig. Proef er de geconserveerde groentecake eens, die meer wegheeft van een pannenkoek dan een cake. De barbecuespiesjes met lam zijn ook erg lekker.
Albert Cuypstraat 65 (Zuid), noordoosteethuis.nl

New King

Ik ga graag naar New King voor de noedelsoep met sui kau, een bouillon met grote garnalendumplings. Met een flinke schep van hun huisgemaakte chili-olie is dit het ultieme comfortfood.
Zeedijk 115-117 (Centrum), newking.nl

Taste of Culture is bij mensen in de horeca een geliefde plek om na het werk naartoe te gaan.Beeld Jakob Van Vliet

Taste of Culture

Veel horecamensen weten deze nacht-Chinees te vinden als hun shift erop zit. De meeste mensen komen hier voor de geroosterde eend en Hongkong-kip. Maar hun lamsstoofpot met lamsbuik, ribbetjes en gefermenteerde tofudip is rijk, kruidig en verwarmend. Perfect voor een koude dag.
Korte Leidsedwarsstraat 139-141 (Centrum), tasteofcultureamsterdam.nl

Kam kee

Dit afhaalrestaurant heeft geweldige, huisgemaakte rijstnoedelgerechten voor een goede prijs. Zoals cheung fun, een gestoomde rijstrol met garnalen en de (extra spicy) rijstnoedels met zwarte bonen en zeevruchten. Die laatste staan niet op de kaart, dus je moet ernaar vragen.
Ceintuurbaan 119 (Zuid)

Restaurant en afhaalcentrum Kam Kee aan de Ceintuurbaan heeft heerlijke huisgemaakte rijstnoedelgerechten.Beeld Eva Plevier

Hoi Tin

Zeg je China, dan zeg je dim sum. Er zijn een paar beroemde plekken waar je in Amsterdam lekker dim sum kunt eten, maar ik vind Hoi Tin het fijnst.
Zeedijk 122 (Centrum), hoitin.nl

Café Wu

Café Wu is onze eigen bistro. Chef Timo de Beurs combineert moderne, Franse technieken met Chinese invloeden en inspiraties. Paroolrecensent Mara Grimm beoordeelde het onlangs met een 9-.
Dapperstraat 1 (Oost), cafewu.nl

Danny Lee
Danny Lee groeide op met de smaken van China. Hij werkte jarenlang in Fook Sing, het klassieke Chinees-Indische restaurant van zijn uit China afkomstige ouders. Met zijn vader (‘Papa Lee’), Sun Li en Yan Ting Yuen tekende hij de familierecepten op in het prijswinnende kookboek Chin. Ind. Rest. kookboek. De levens en keukens voor en achter het doorgeefluik. In Amsterdam is hij vooral bekend als ondernemer achter de Chin Chin Club en – recenter – Café Wu.

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit in Amsterdam-tips.

Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl