RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Ondanks negatief advies

'Kabinet versoepelde stikstofregels exclusief voor Schiphol'

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) zwakte ondanks een negatief advies van haar hoogste stikstofambtenaar de stikstofregels voor Schiphol af. De luchthaven kon hierdoor in september makkelijker een natuurvergunning krijgen, meldt NRC.

En deze natuurvergunning is vooral bedoeld om Schiphol voorlopig nog niet te laten krimpen. 

Tijd rekken met vergunning

Deskundigen zeggen namelijk dat ze niet denken dat de natuurvergunning echt standhoudt bij de rechter, maar het afgeven van de vergunning blijkt vooral een strategie om tijd te rekken voor de luchthaven. 

Dit blijkt uit interne stukken van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die zijn vrijgegeven na een Woo-verzoek van milieuorganisatie MOB.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil omstreden natuurvergunning Schiphol alsnog behandelen

Jarenlang had Schiphol geen geldende natuurvergunning, maar gedoogde de minister de illegaal hoge stikstofuitstoot van de luchthaven. 

Maar gedogen mag ook slechts tijdelijk, dus moest er snel een natuurvergunning komen voor de luchthaven, schrijft het NRC. Kwam deze er niet, dan zou Schiphol het aantal vluchten - in het meest extreme geval - moeten halveren, net als het aantal banen, blijkt uit de interne stukken.

Bewuste vertraging procedures

Een natuurvergunning afgeven aan de vervuilende luchthaven is echter ook lastig, omdat Schiphol te veel stikstof uitstoot en de Nederlandse natuur hieronder lijdt. 

In de vrijgegeven stukken, waar de krant over publiceert, staat dat het minister van Landbouw daarom de procedures omtrent de vergunning bewust vertraagt. 

Hierdoor hoeft het ministerie niet te handhaven, en wordt de krimp van Schiphol nog even uitgesteld. 'Het verlenen van een vergunning waaraan juridische risico's kleven', schrijft het ministerie, is onderdeel van die vertragingsstrategie 'om zo tijd te winnen.'

Directeur
Lees ook:
Directeur Schiphol tevreden met stikstofuitspraak: 'Duidelijk en werkbaar'