RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Grote tegenslag

Vreugde in Kopen zonder Kijken overschaduwd door MS-diagnose: 'Ongelofelijk verdrietig'

Rens en Cristine in Kopen zonder Kijken Beeld © RTL

In 'Kopen zonder Kijken' wisselt vreugde zich bijzonder snel af met verdriet: kort nadat Rens (30) en Cristine (29) te horen krijgen dat ze zijn uitgekozen om deel te nemen aan het programma, krijgt Rens vernietigend nieuws over zijn gezondheid. Hij blijkt een ernstige vorm van MS te hebben. Martijn Krabbé (56) en zijn team zetten alles op alles om alsnog een prachtig huis voor het stel te vinden.

"Het moet allemaal nog even landen en een plek krijgen"

Cristine en Rens hebben nog niet heel lang geleden een appartement gekocht, maar sinds de geboorte van hun zoontje Juul is het te klein en zijn ze op zoek naar iets anders. Ze hebben hun pijlen gericht op Haarlem, wat niet de makkelijkste plek is om iets te kopen. "Haarlem is ontzettend moeilijk en heel erg duur", zo merkt Martijn Krabbé op. "Het kost vaak wel erg veel tijd, hebben jullie dat ook?" Dit blijkt niet het geval te zijn, want hun huidige appartement is al verkocht. "We moeten hier eigenlijk al over drie maanden weg. Dus het begint inmiddels wel een beetje te kriebelen", aldus Cristine.

Update: Rens geeft voor onze camera een update over hoe het nu met hem gaat. Er is goed nieuws: "De behandeling is aangeslagen."

Hoewel ze weten dat de zoektocht niet makkelijk gaat zijn, gaan ze het avontuur vol goede moed aan. Mocht de zoektocht langer duren dan verwacht, hebben ze een uitwijkmogelijkheid: ze kunnen tijdelijk wonen bij de vader van Cristine in Leeuwarden. Helaas begint de zoektocht met een flinke tegenslag: Rens laat weten dat hij te horen heeft gekregen dat hij MS heeft. "Ik kan het nog niet echt bevatten", zo vertelt hij in een videboodschap. "Het is ongelofelijk verdrietig. Het moet allemaal nog even landen en een plek krijgen."

Waarom
Lees ook:
Waarom MS-patiënten vaak naar Mexico gaan: 'Anders eeuwig spijt'

Martijn brengt het stel direct een bezoek om te vragen hoe het er nu voor staat. Rens laat weten dat er een buitenkans voor hem is. "Je ziet eigenlijk dat er één behandeling is die in de wereld wordt gegeven, maar in Nederland bestaat die slechts een jaar en is het alleen voor een selecte groep mensen die al volledig uitbehandeld zijn voor andere medicatie." Iets waar Rens nog niet voor in aanmerking komt. 

Rens en Cristine dolblij met eindresultaat in Kopen Zonder Kijken

01:04

Het is belangrijk dat hij de behandeling zo snel mogelijk ondergaat. "Elke verslechtering die ik nu doormaak, kan ik niet meer ongedaan maken. Maar we kunnen de achteruitgang wel stopzetten door de behandeling in Mexico." Rens heeft lieve vrienden en familie om zich heen, die hem direct het geld hebben geleend voor de behandeling. Dit betekent dat hij naar Mexico gaat, terwijl er ondertussen een crowdfunding wordt opgezet om het bedrag terug te betalen. 

Alex
Lees ook:
Alex van Keulen neemt voor één keer stokje van Martijn Krabbé over in Kopen zonder Kijken

Stoppen met het programma zien de twee niet zitten. Als Martijn vraagt of ze hun wensen misschien willen aanpassen, reageert Rens resoluut: "Nee. Als ik nu mijn mindset al verander naar dat ik ooit een traplift nodig heb, dan sta ik al 10-0 achter. Dus de woonwensen blijven precies hetzelfde." Aan het team de taak om de zoektocht voort te zetten. Rens en Cristine moeten toch een kleine concessie doen en dat is dat ze hun zoeklocatie verbreden, terwijl ze ondertussen in Friesland wonen.

Op de valreep vindt makelaar Alex toch een huis in Haarlem. Voor de twee valt er een last van hun schouders: ze hebben iets leuks om naar uit te kijken en dat geeft hen extra kracht. Als dan ook nog blijkt dat de behandeling in Mexico is aangeslagen én er genoeg geld is opgehaald om de behandeling (terug) te betalen, is de vreugde compleet. Helemaal als het Kopen zonder Kijken-team aan het einde van de aflevering een prachtig huis oplevert.

KZK:
Lees ook:
KZK: Rens en Cristine kunnen jouw hulp gebruiken

Kopen zonder Kijken is op maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4. Of kijk alvast vooruit bij Videoland.