RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Zonnepanelen

Klanten van Eneco gaan 11,5 cent per kWh betalen voor terugleveren stroom

Beeld © Getty Images.

Eneco gaat vanaf juni 11,5 cent per kilowattuur rekenen aan klanten met een variabel contract die op jaarbasis zonnestroom terugleveren. In de zomer komen er ook terugleverkosten voor mensen met een vast contract, laat een woordvoerder weten. Een exacte datum is daar nog niet van bekend.

Eneco maakte in maart al bekend dat het bedrijf vanaf de zomer geld gaat rekenen voor teruglevering. Bij klanten met een vast contract die een nieuw contract afsloten, introduceerde het energiebedrijf toen al een vastrechtverhoging voor teruglevering. 

Vastrecht is een vast bedrag dat ieder huishouden per maand aan de energieleverancier betaalt voor de levering en het transport van energie. Dat bedrag betaal je dus sowieso, of je nu veel of weinig stroom verbruikt maakt niet uit.

Het ging om een verhoging van zes euro per maand. Dat verandert voorlopig niet, zegt Eneco. "Pas in de zomer gaan ook mensen met een vast contract per kWh een terugleververgoeding betalen. De hogere vastrechtvergoeding verdwijnt dan. Maar in juni gaat het alleen om klanten met een variabel contract."

Veel zonnepanelen aanleggen minder interessant

Aan terugleververgoeding krijg je 14,5 cent per kWh. Per kWh houd je vanwege de terugleverkosten (11,5 cent) dan dus nog maar 3 cent over. Wie zonnepanelen heeft en meer opwekt dan hij verbruikt, heeft daarom financieel veel minder baat bij de panelen. 

Klanten zonder zonnepanelen gaan volgens het bedrijf minder betalen, omdat de terugleverkosten niet meer in het reguliere stroomtarief zitten. "Straks is driekwart van onze klanten dus financieel voordeliger uit."

Budget
Lees ook:
Budget Energie gaat klanten laten betalen voor teruggeleverde stroom

Eneco is niet de enige energieleverancier die klanten met zonnepanelen laat betalen als ze op jaarbasis meer stroom opwekken dan ze verbruiken. Het kost de bedrijven namelijk ook geld, onder meer omdat stroom die in de zomer wordt teruggeleverd minder waard is dan stroom die in de winter wordt gebruikt. Ook zijn de bedrijven veel geld kwijt om het overbelaste energienet in balans te houden.

Budget Energie

Budget Energie maakte deze winter al bekend dat ook hun klanten moeten gaan dokken als ze teveel terugleveren.

Daar tegenover staat dat klanten van april tot en met augustus in de weekenden in de middag juist gratis energie krijgen.

Volgens Budget Energie gaat 75 procent van de klanten met zonnepanelen tussen de 3 en 20 euro per maand betalen om stroom terug te kunnen leveren aan het net.

Klanten
Lees ook:
Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren zonnestroom

Vandebron

En bij Vandebron betalen klanten met zonnepanelen al sinds vorig jaar voor teruglevering aan het net. Dat kost klanten met zonnepanelen 10 tot 20 euro per maand. 

Wat het klanten bij Eneco op maandbasis kost, heeft het bedrijf niet berekend. Maar een snelle rekensom leert dat klanten die op jaarbasis 1000 kWh terugleveren, daar 115 euro aan kwijt zijn ofwel 9 euro per maand. Bij teruglevering van 2000 kWh gaat het om 230 euro ofwel 18 euro per maand. 

Door de kosten voor teruglevering wordt de aanleg van veel zonnepanelen steeds minder aantrekkelijk omdat de terugverdientijd stijgt. Wie wel zonnepanelen heeft, maar alle stroom zelf verbruikt, betaalt voorlopig niets extra.

Zonnepanelen niet altijd gunstig voor energierekening

04:45