RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Japan overstag

G7-landen akkoord over sluiting kolencentrales voor 2036

Kolencentrale in de Eemshaven. Beeld © ANP / Venema Media

De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales. Afgesproken is dat de vervuilende centrales 'in de eerste helft van het volgende decennium' gesloten worden.

De Britse energieminister Andrew Bowie maakte dat bekend in een interview met Amerikaanse media in het Italiaanse Turijn. Daar zijn de G7 - de industriële grootmachten de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië en Frankrijk - op dit moment bij elkaar. Bowie noemde het akkoord 'historisch'.

De samenkomst van de G7 is de eerste grote politieke sessie sinds de wereld tijdens de klimaatconferentie COP28 in december beloofde om op termijn af te stappen van kolen, olie en gas.

In Nederland wordt de maatregel al eerder ingevoerd. Het stoken van kolen voor stroom is hier in 2030 verboden.

Meer
Lees ook:
Meer kolencentrales geopend, vooral in China

Volgens CNN is het vooral bijzonder dat Japan overstag is gegaan. Dat land haalde in 2023 nog 32 procent van de energie uit kolen, volgens de klimaatdenktank Ember. In totaal zouden de G7-landen zo'n 16 procent van hun energie nu nog uit kolen halen.

De G7 gaat zich naar verwachting ook inzetten om de plasticproductie terug te dringen om de wereldwijde vervuiling aan te pakken. "De G7 erkent voor het eerst dat het niveau van de plasticvervuiling onhoudbaar is en dat de toename ervan alarmerend is", zei het Franse ministerie van Ecologische Transitie.

Plastic
Lees ook:
Plastic gaat zorgen voor wereldwijde CO2-explosie: 'Gevolgen voor al het leven'