Terug naar de krant

OM past beleid aan na afluisteren Correspondent-journalisten met Van Lienden

Leeslijst Nieuws
Mondkapjesaffaire In oktober beloofde het OM al de regels opnieuw te beoordelen, nadat bekend werd dat een gesprek tussen journalisten van De Correspondent en Sywert van Lienden en zijn zakenpartners was afgeluisterd.
Leeslijst

Het Openbaar Ministerie past zijn regels aan omtrent het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. De rechter-commissaris moet in het vervolg altijd worden geïnformeerd over de aanwezigheid van journalisten bij een gesprek dat afgeluisterd gaat worden, waardoor kan worden getoetst „of het afluisteren kan doorgaan en zo ja, of dit kan onder dezelfde voorwaarden”. Dat maakte het OM maandag bekend.

In oktober beloofde het college van procureurs-generaal, de top van het OM, al het reglement opnieuw te bekijken, nadat bekend werd dat een gesprek tussen journalisten van De Correspondent en Sywert van Lienden en zijn zakenpartners was afgeluisterd. Het OM hoorde via een telefoontap van de afspraak, zei de advocaat van Van Liendens zakenpartner Bernd Damme destijds tegen Het Financieele Dagblad, en plaatste afluisterapparatuur in de ruimte waarin die zou plaatsvinden. Het gesprek ging over de mondkapjesaffaire.

De Correspondent besloot afgelopen februari het OM aan te klagen voor afluisteren. Eerder noemde het journalistieke platform de opnames al een „zeer ernstige inbreuk op de bronbescherming van de journalist”. „Het is voor (onderzoeks)journalistiek werk essentieel dat journalisten de vertrouwelijkheid van gesprekken met bronnen kunnen garanderen. Ook als deze bronnen als verdachten staan aangemerkt bij het OM.”

„Het afluisteren was gericht op de verdachten en niet op de journalisten”, herhaalt het OM maandag opnieuw in een bericht over de aanpassing van de regels. Maar, „de gang van zaken heeft onder meer bij journalisten vragen opgeroepen”. Onder de eerdere regels hoefde de rechter-commissaris alleen het afluisteren van de verdachte te machtigen. Als later bleek dat journalisten aanwezig zouden zijn, hoefde die machtiging niet opnieuw beoordeeld te worden.

Lees ook OM houdt voorwaarden waaronder journalisten ‘als bijvangst’ kunnen worden afgeluisterd tegen het licht
Journalisten van De Correspondent hadden afgesproken met Sywert van Lienden in kasteel Hackfort in Vorden.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in