RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Zoveelste zoogdier

Vogelgriep voor het eerst vastgesteld bij walrus op Spitsbergen

Een walrus op Spitsbergen. Beeld © ANP / Westend61

Er is opnieuw een nieuwe diersoort ontdekt die is getroffen door vogelgriep: een walrus die vorig jaar dood is gevonden op de eilandengroep Spitsbergen had de virusziekte onder de leden. Volgens onderzoeker Christian Lydersen van het Noors Poolinstituut is het de eerste keer dat de vogelgriep bij deze diersoort is waargenomen.

Onderzoek door een Duits laboratorium wijst dat uit.

Vorig jaar zijn op Spitsbergen ongeveer zes dode walrussen gevonden. Volgens Lydersen is het 'niet onwaarschijnlijk' dat sommige ook de vogelgriep hadden. Walrussen eten voornamelijk vis en schelpdieren, maar soms ook vogels.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij vogels voorkomt. Trekvogels verspreiden het virus over de hele wereld. Het virus treft ook steeds vaker andere diersoorten en soms ook mensen. Begin dit jaar werd bekend dat in Alaska voor het eerst een ijsbeer aan de vogelgriep is overleden.

Vogelgriep
Lees ook:
Vogelgriep bereikt Antarctica, vrees voor massasterfte pinguïns

De huidige variant van het virus dook op in 2021 en grijpt sindsdien wereldwijd om zich heen. In Polen vielen katten ten prooi aan vogelgriep. Ook bruine en zwarte beren, vossen, dassen, zeeleeuwen en otters. Daarnaast werden hele kolonies vogels weggevaagd, zoals roofmeeuwen en pinguïns op Antarctica.

In The Guardian zei emeritus hoogleraar Diana Bell van de Universiteit van East Anglia (in het Engelse Norwich) de ontwikkeling angstaanjagend te vinden. "De afgelopen jaren wordt de lijst met besmette zoogdieren steeds langer. De variatie in dieren is nu zo groot, dat het niet meer alleen een ziekte van vogels is."

Over het virus maakten we eerder deze video:

Kan de vogelgriep een nieuwe coronacrisis worden?

02:39
De vogelgriep is desastreus voor de natuur en de pluimveesector. Toch treuzelt Nederland met het vaccineren van pluimvee. Terwijl, als er een vogelgrieppandemie uitbreekt, dan kost het pas echt veel geld.