Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

Nieuws
De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken. Maar radicaal-rechts opent zo zelf de aanval op de democratie, bracht Groenen-voorman Bas Eickhout daartegenin.
anp
maandag 29 april 2024 om 19:53 aangepast 22:35
Afbeelding
beeld anp

Vistisen viel Ursula von der Leyen, de lijsttrekker van de centrumrechtse EVP en huidige voorzitter van de Europese Commissie, persoonlijk aan in zijn eerste woorden van het verkiezingsdebat. Zij zou "als eerste van tienduizend bureaucraten" ontslagen worden als hij het voor het zeggen zou krijgen, zei hij. De Europese Unie zou het etiket democratisch niet verdienen.

Eickhout schamperde daarop dat het debat in Maastricht waar de lijsttrekkers elkaar troffen dan toch een heel democratische indruk maakte. De GroenLinkser waarschuwde dat de aanval laat zien dat de Europese democratie van buiten én van binnen wordt aangevallen.

Samenspanning

Toen Vistisen zich opwierp als verdediger van Oekraïne, werd het Eickhout te gortig. "Om eerlijk te zijn, word ik hier een beetje moe van." Radicaal-rechtse politici in bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en België spannen samen met Rusland en China, stelde hij. "Ruim je eigen rommel op voordat je iedereen de les leest!" Von der Leyen viel hem bij. Duitse kompanen van Vistisen "zitten in de zak van Poetin", stelde ze.

Maar politici van middenpartijen lieten zich omkopen door Qatar en Marokko, wierp Vistisen tegen. Als iemand uit radicaal-rechtse rangen zich heeft laten gebruiken, moet dat bestraft worden, vindt hij. "Maar als de voorzitter van de Europese Commissie voorwerp is van strafrechtelijk onderzoek willen jullie haar opnieuw kiezen!" Het Europese OM onderzoekt Von der Leyens rol in de onderhandelingen met coronavaccinfabrikant Pfizer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fico werd volgens ministers neergeschoten door radicale eenling

De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een over..

Afbeelding

Houthi's willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit.

Afbeelding

Zuid-Afrika tegen VN-hof: Israëls genocide in een nieuw stadium

De 'genocide' van Israël in de Gazastrook heeft een 'nieuw en gruwelijk stadium bereikt'. Dat heeft Zuid-Afrika donderdag betoogd voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

Afbeelding

Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag flink onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door 'uitdagende marktomstandigheden'. Het aandeel ging bijna 4 procent omlaag in de vroege handel.

Afbeelding

Universiteit: colleges bezet pand afgelast, mensen naar buiten

Alle colleges in het donderdag bezette pand van de Universiteit Leiden in Den Haag zijn afgelast. Iedereen die in het gebouw is, heeft het verzoek gekregen naar buiten te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit.

Afbeelding

Provincies wachten vervolg PPLG af nu miljardenfonds verdwijnt

De provincies wachten af of ze hun programma voor het landelijk gebied wel kunnen uitvoeren, nu de financiële basis daarvoor lijkt te verdwijnen.