Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Nieuws
Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. "Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar of de EU dan met sancties komt, wil ze niet zeggen.
anp
maandag 29 april 2024 om 20:17 aangepast 21:57
Afbeelding
beeld anp

De radicaal-linkse Europese lijsttrekker Walter Baier vroeg Von der Leyen tijdens een EU-verkiezingsdebat in Maastricht waarom de EU Israël maar laat begaan. Toen GroenLinkser Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese Groenen, doorvroeg of na een inval in Rafah strafmaatregelen zouden volgen, haperde de commissievoorzitter. Ze zou dat "volstrekt onaanvaardbaar" vinden, maar trekt "nooit rode lijnen". "Volslagen onbevredigend", vond Baier.

De EU-landen besluiten over sancties, maar buitenlandchef en Eurocommissaris Josep Borrell stelt ze doorgaans voor.

Demonstranten

Na afloop van het debat in Maastricht waren er buiten tientallen demonstranten, die voor de rechten van de Palestijnen demonstreerden. De leus "from de river to the sea..." klonk luid over het plein. Betogers probeerden tevergeefs om de hekken rond het theater waar het debat plaatsvond om te trekken. De EU is naar de zin van de demonstranten te laks en moet meer opkomen voor de rechten van de Palestijnen.

De radicaal-rechtse lijsttrekker Anders Vistisen vindt juist dat Von der Leyen te weinig werk maakt van de strijd tegen antisemitisme. Dat verbijsterde de linkse Baier, een kind van holocaustslachtoffers. Uiterst rechts was nooit vies van Jodenhaat, wilde hij maar zeggen. Maar de Deen Vistisen wierp tegen dat antisemitisme bij links en rechts voorkomt en dat hij daar in ieder geval niets mee opheeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fries college bezorgd over natuur en landelijk gebied in akkoord

Het Friese college van Gedeputeerde Staten is bezorgd over wat er over natuur, water en het landelijk gebied in het hoofdlijnenakkoord van de PVV, NSC, VVD en BBB staat. Veel van wat in het akkoord staat, komt niet overeen met al gemaakte plannen.

Afbeelding

Fico werd volgens ministers neergeschoten door radicale eenling

De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een over..

Afbeelding

Houthi's willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit.

Afbeelding

Zuid-Afrika tegen VN-hof: Israëls genocide in een nieuw stadium

De 'genocide' van Israël in de Gazastrook heeft een 'nieuw en gruwelijk stadium bereikt'. Dat heeft Zuid-Afrika donderdag betoogd voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

Afbeelding

Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag flink onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door 'uitdagende marktomstandigheden'. Het aandeel ging bijna 4 procent omlaag in de vroege handel.

Afbeelding

Universiteit: colleges bezet pand afgelast, mensen naar buiten

Alle colleges in het donderdag bezette pand van de Universiteit Leiden in Den Haag zijn afgelast. Iedereen die in het gebouw is, heeft het verzoek gekregen naar buiten te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit.