Direct naar artikelinhoud
Menno Pot.
Menno Pot

Hoe Cantona in de Meervaart van Ajax won

Je kon vrijdag, in de Meervaart, op twee manieren kijken naar het concert van Eric Cantona, die tegenwoordig zanger van zijn eigen chansons is: als kritisch muziekliefhebber of als bewonderaar van een van de markantste voetballers van de jaren negentig en sympathisant van de paradijsvogel die hij is.

Wie als kritisch muziekliefhebber keek, maakte weinig indrukwekkends mee, maar deed zichzelf én Cantona daar wel mee tekort. Wie als voetbal- en Cantonaliefhebber keek, had een prachtavond.

“I love Amsterdam,” bromde hij na een paar liedjes. Hij vertelde dat hij vroeger, in zijn Engelse jaren, weleens in zijn eentje een weekendje naar Amsterdam ging. “Dankzij Ajax en Cruijff ging ik van voetbal houden.”
Het is niet zo gek dat ‘we’ hem opvielen. Cantona was 8 tijdens het WK van 1974: de leeftijd waarop je voetbalgek wordt. Steeds wanneer hij als voetballer iets presteerde, presteerden Ajacieden iets nog groters.

Toen Cantona met Auxerre debuteerde in de Franse Ligue 1 won Cruijff de Europacup II met Ajax. Toen hij als jeugdinternational Europees kampioen werd met Frankrijk O21 won Oranje het ‘grote’ EK. Toen hij van Leeds United naar Manchester United werd getransfereerd, won Ajax de UEFA-cup. Toen hij Old Trafford in brand zette met zijn doelpunten, speelde Ajax twee Champions Leaguefinales en won het de wereldbeker.

Cantona won als clubspeler nooit een internationale hoofdprijs. Hoe goed hij in 1995 ook was, er was geen Ajaxsupporter die dacht: hadden we Cantona maar.

Nee, dan vrijdagavond. Zo vrolijk als je daar werd, werd je in de Johan Cruijff Arena geen enkele keer, dit seizoen. Je zou het Ajax van na de zomer iets van dat charisma gunnen, iets van die persoonlijkheid, al is het maar een theelepel.

Vrijdag aan het Osdorpplein won Cantona voor het eerst écht van Ajax, zou je kunnen zeggen. Hij hoefde er niet eens echt goed voor te zijn.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij presenteert de wekelijkse Ajaxpodcast Branie op maandag en schrijft elke week een column over de club. Lees ze hier terug.

Video wordt geladen...

Reageren? m.pot@parool.nl.