Kindertekening Beatrix onder de hamer. ‘We weten dat ze altijd al veel met kunst bezig is geweest’

Nieuws
Een kindertekening gemaakt door de destijds twaalfjarige prinses Beatrix wordt dinsdag geveild. Hoe bijzonder is dat, en hoeveel zal de creatie gaan opleveren?
Christa van Norel
maandag 29 april 2024 om 18:53 aangepast 21:57
Linksonder op het schilderij is te zien dat Prinses Beatrix het schilderij heeft gesigneerd met ‘Trix’.
Linksonder op het schilderij is te zien dat Prinses Beatrix het schilderij heeft gesigneerd met ‘Trix’. beeld anp / Siese Veenstra

Wommels

Dertien prinsessen en één prins, getekend door een heuse prinses zelf. Op dinsdag wordt een kindertekening van Prinses Beatrix geveild. De creatie werd waarschijnlijk rond 1950 gemaakt, toen de prinses ongeveer twaalf jaar oud was. 

Het gaat om een aquarel van 50,5 bij 63 centimeter, gesigneerd door ‘Trix’. Op het schilderij staan dertien jonge vrouwen in sprookjesachtige, kleurige jurken, van wie één wordt vergezeld door een man in groene pofbroek met een kroon op zijn hoofd. 

tekening weggeven

‘Met zo’n schilderij kom je aardig dicht bij het Koninklijk Huis’, vertelt directeur Haije Dijkstra van Veilinghuis Ald Fryslân, waar het schilderij dinsdagavond onder de hamer wordt gebracht. Volgens Dijkstr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Still uit de film Ook muizen gaan naar de hemel

Hoe erg is het dat films en boeken menselijke eigenschappen toedichten aan muizen?

Van Mickey Mouse tot het Muizenhuis en The Box ... met vermenselijkte muizen in boeken en films groeien we allemaal op. Maar hoe beïnvloeden ze de manier waarop we naar dieren kijken?

Perseus met het hoofd van Medusa, het beeld van Cellini, met rechts het Palazzo Vecchio, in het centrum van Florence.

Laurent Binet brengt in zijn nieuwe boek Florence tot leven. 'De geschiedenis is tastbaar'

Kunst en geweld tekenen het Florence van de 16e eeuw. Het beste en het slechtste in de mens kwam naar boven. Laurent Binet beschrijft hoe kunst een machtig wapen is maar tegelijk zo vergankelijk als het leven zelf.

De Israëlische Eden Golan tijdens haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Ze kreeg de maximale twaalf punten van Nederlandse stemmers.

Waarom Nederlanders massaal op Israël stemden tijdens het songfestival - en de vakjury juist niet

Terwijl studenten massaal oproepen om banden met Israël te verbreken, steunde het Nederlandse publiek de Israëlische act op het Eurovisie Songfestival met de maximale 12 punten.

'ESC schmeißt Holland raus!', kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel 'Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!'

Buitenlandse media over de diskwalificatie van Joost Klein: een favoriet naar huis gestuurd

Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. De Britse BBC noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.

Op de Markt in Wijk bij Duurstede staat het raadhuis en beoogd museum naast de Grote Kerk.

In het Rotterdam van de vroege middeleeuwen blijft een museum uit. Waarom? 'Dorestad is altijd drama'

Ruim 1250 jaar is Dorestad al van de kaart. Maar die naam klinkt nog als een klok. Vergeet het verhaal dat de Vikingen Wijk bij Duurstede plunderden. De teloorgang was een kwestie van politiek. En dat is het nog steeds.

Linksonder op het schilderij is te zien dat Prinses Beatrix het schilderij heeft gesigneerd met ‘Trix’.

Kindertekening Beatrix onder de hamer. 'We weten dat ze altijd al veel met kunst bezig is geweest'

Een kindertekening van de destijds twaalfjarige prinses Beatrix wordt dinsdag geveild. Hoe bijzonder is dat, en hoeveel zal de creatie gaan opleveren?