Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

Nieuws
Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.
anp
maandag 29 april 2024 om 19:06
Afbeelding
beeld anp

Voor criminelen heeft de Belastingdienst een schat aan informatie. Onderzoeksbureau KPMG noemt allerlei verschillende tactieken die criminelen kunnen gebruiken om aan die informatie te komen, van omkopen tot infiltreren. Ambtenaren die ontevreden zijn over de gang van zaken bij de fiscus, zijn "potentieel zwakke schakels".

Belastingambtenaren zijn maar weinig bereid om signalen van corruptie te melden, meldt KPMG verder. Ze denken dat melden geen zin heeft of zijn bang dat melden negatieve gevolgen kan hebben. "Medewerkers praten eerder over elkaar dan met elkaar."

De conclusies zijn "stevig", schrijft Van Rij zelf aan de Kamer. Hij ziet het onderzoek als aanmoediging om door te gaan met een programma om de 'weerbaarheid' van de Belastingdienst te vergroten. De gegevensstromen goed in de gaten houden is volgens de staatssecretaris "technisch gezien niet altijd mogelijk".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VNG: zorgen over effecten maatregelen asiel en migratie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat het hoofdlijnenakkoord dat er nu ligt verwachtingen wekt, maar ook vragen oproept. Die vragen gaan over 'de uitvoerbaarheid van de voorstellen over asiel en migratie', zo wordt geschetst.

Afbeelding

Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië.

Afbeelding

Ingang Roeterseilandcampus UvA beklad met rode verf

De ingang van het ABC-gebouw op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is opnieuw beklad. Met rode verf zijn onder meer de teksten 'Shame on UvA' en 'People over property' geschreven, ziet een verslaggever van het ANP.

Afbeelding

Toestand neergeschoten Slowaakse premier is stabiel maar ernstig

De toestand van de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is stabiel maar nog steeds ernstig. Dat is donderdagochtend medegedeeld door vicepremier Robert Kalinák.

Afbeelding

Drijvende weg voor hulpleveringen bevestigd aan de kust in Gaza

De drijvende pier voor de tijdelijke haven voor humanitaire steun aan Gaza is vastgelegd aan de kust. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht, die de haven gebouwd heeft, worden binnen enkele dagen de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aan land gebracht.

Afbeelding

Techindustrie positief over aandacht vestigingsklimaat in akkoord

FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, vindt het positief dat de formerende partijen in het hoofdlijnenakkoord aandacht besteden aan het vestigingsklimaat, prioriteit geven aan innovatie, fabrieken in Nederland willen behouden en pleiten voor een meer..