OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

Nieuws
Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist bij betrokken is. Dit maakte het OM maandag bekend.
anp
maandag 29 april 2024 om 18:34
Afbeelding
beeld anp

Aanleiding voor de beleidswijziging is een strafrechtelijk onderzoek naar de drie voormalige bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie over de omstreden mondkapjesdeal. In oktober werd bekend dat het OM een gesprek tussen journalisten van De Correspondent en Sywert van Lienden en zijn zakenpartners had afgeluisterd.

Het OM liet eerder weten dat de rechter-commissaris toestemming had gegeven om afluisterapparatuur te plaatsen op de vergaderlocatie. De avond daarvoor bleek echter dat ook journalisten op enig moment zouden aanschuiven. De officieren van het Functioneel Parket besloten dat het afluisteren kon doorgaan, omdat het afluisteren was gericht op de verdachten en niet op de journalisten.

Onmiddellijk informeren

In de nieuwe aanwijzing is geregeld dat een rechter-commissaris in zo’n situatie onmiddellijk dient te worden geïnformeerd. De onderzoeksrechter kan dan nog toetsen of het afluisteren kan doorgaan en zo ja, of dit kan onder dezelfde voorwaarden. Ook de hoofdofficier moet instemmen met het inzetten van afluisterapparatuur, wat in de afluisterzaak van Van Lienden niet was gebeurd. Tevens moet het College van procureurs-generaal, de leiding van het OM, vooraf op de hoogte zijn.

Hoofdredacteur Rob Wijnberg van De Correspondent zegt dat de beleidswijziging van het OM ‘onderstreept dat er niet genoeg waarborg was’. Hij noemt de aanpassing van de regels positief. ‘Tegelijk laat het zien dat het nog steeds kan zijn dat er journalisten worden afgeluisterd, na toestemming.’

Rechtszaak

De Correspondent kondigde in februari aan het OM voor de rechter te dagen. Het journalistieke platform wil van de rechter horen in welke mate journalisten beschermd zijn tegen het gericht afluisteren door opsporingsinstanties. Ook eist het platform dat het OM alle informatie van het afgeluisterde gesprek vernietigt. Wijnberg zegt dat de zaak tegen het OM gewoon doorgaat. ‘Dit is voor ons geen reden ervan af te zien. Het beleid mag dan worden aangepast, het is nog steeds niet uitgesloten dat journalisten in gesprek met bronnen worden afgeluisterd.’

Het is nog niet bekend wanneer de zaak van De Correspondent tegen het OM dient.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeel gelovigen in tien jaar tijd gedaald tot 42 procent

De groep Nederlanders die een religie aanhangt, is in tien jaar tijd gedaald van 53 naar 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al sinds 1849 mensen naar hun religie vraagt, zijn tegenwoordig 75-plussers het vaakst gelovig.

Afbeelding

Tienduizenden jonge vrouwen in 2023 gestalkt, weinig aangiftes

Tienduizenden jonge vrouwen waren vorig jaar slachtoffer van stalking. Zij zijn langere tijd lastiggevallen, bespioneerd of bestookt met ongewenste appjes of mailtjes.

Afbeelding

VS na bezoek Poetin: China kan niet van twee walletjes eten

China kan niet van twee walletjes eten. Die boodschap hadden de Verenigde Staten voor Beijing waar de Russische president Vladimir Poetin op bezoek was.

Afbeelding

Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruz..

Afbeelding

Walmart uitblinker op Wall Street, Dow even door 40.000 punten

Walmart, het grootste supermarktconcern in de Verenigde Staten, was donderdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Verder klom de Dow-Jonesindex gedurende de handelsdag even tot boven de symbolische grens van 40.000 punten.

Afbeelding

Coalitiepartijen zien ambassade niet snel naar Jeruzalem gaan

Het is een opvallende zin in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB: er zal worden gekeken naar verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.