Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

Nieuws
Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.
anp
maandag 29 april 2024 om 18:37
Afbeelding
beeld anp

Von der Leyen vertrok geen spier en probeerde journalisten te begroeten. Dat kwam haar prompt op het verwijt te staan dat ze de beschuldigingen weglachte. De jonge vrouw werd uiteindelijk door bewakers weggevoerd.

GroenLinkser Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese Groenen in deze verkiezingen, kijkt niet op van het protest. "Er zijn gewoon veel mensen echt boos op haar. Ik moet ook eerlijk toegeven dat Von der Leyen wel heel erg vanaf het begin zonder voorwaarden Israël heeft gesteund. Dit laat zien dat dat niet heel handig was."

Rivalen

Von der Leyen lijkt het voornaamste mikpunt voor de andere kandidaten te worden. Zij maakt eigenlijk als enige van hen kans om ook na de Europese verkiezingen de Europese Commissie te leiden. Rivalen van links en rechts proberen haar naar hun kant te trekken.

Maandagavond gaan acht Europese lijsttrekkers voor het eerst met elkaar in debat, in aanloop naar de verkiezingen van begin juni. Nederlanders kunnen niet op deze boegbeelden van de Europese 'politieke families' van bijvoorbeeld de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen stemmen. Op Eickhout na dan, omdat hij ook nationaal lijsttrekker is van GroenLinks-PvdA.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Groep ambtenaren: verhuizing ambassade Israël extreem zorgelijk

Een verhuizing van de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem is 'extreem zorgelijk'. Dat zegt een groep van ambtenaren, oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten in reactie op het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

Afbeelding

EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

Afbeelding

Extra geld voor studenten die dupe zijn van leenstelsel

De aanstaande coalitie trekt ongeveer 1,4 miljard euro uit om studenten te compenseren voor het oude leenstelsel. Het gaat volgens het hoofdlijnenakkoord om een 'extra eenmalige tegemoetkoming'.

Afbeelding

COA: met intrekken spreidingswet grasveld Ter Apel weer dichtbij

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt zich zorgen over het voornemen van de formerende partijen om de spreidingswet in te trekken.

Afbeelding

Universiteit Leiden kondigt 'stappen' aan in banden met Israël

De Universiteit Leiden gaat 'concrete stappen' ondernemen in de banden met Israëlische universiteiten. Welke maatregelen dat zijn, maakt de universiteit pas vrijdag bekend. Een woordvoerder wil er nu nog geen details over kwijt.

Afbeelding

ANWB: hoop werk om al die verkeersborden weer te vervangen

De ANWB maakt er niet echt een punt van dat de maximumsnelheid op de snelwegen waar mogelijk naar 130 kilometer per uur gaat. 'Sommige automobilisten zullen blij zijn dat ze straks weer 130 kilometer op de snelweg kunnen rijden maar voor anderen is het verder geen belangrijk pu..