Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA’er

Analyse
Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders NSC en VVD een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV samen met jullie een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of de beoogde coalitiepartners die last willen dragen.
Sjirk Kuijper Sjirk Kuijper
maandag 29 april 2024 om 18:45
Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'
Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.' beeld ap / Zoltan Mathe

De PVV-leider begon zijn verhaal, vrijdag voor het conservatieve CPAC-congres in Hongarije, met een dubbelzinnig verpakte boodschap. Ogenschijnlijk richtte hij zich rechtstreeks tot Nederlandse journalisten (van wie de meeste overigens niet welkom waren bij dit congres). 

Volgens hem hadden ‘alle landelijke kranten en nieuwsprogramma’s vooraf de vraag opgeworpen: ‘Gaat Wilders in Boedapest de kabinetsonderhandelingen opblazen?’  ‘Ik moet ze teleurstellen: dat zal ik niet doen. Dus tot de Nederlandse pers: als je daarvoor gekomen bent - please go home!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-leider Geert Wilders woensdag kort na het bereiken van het onderhandelaarsakkoord.

Een rollercoaster van 175 dagen: dit waren de meest opmerkelijke momenten in de formatieperiode

De PVV won en er moest een moeilijke puzzel worden gelegd. Nu ligt er een hoofdlijnenakkoord waar de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB mee kunnen leven. Wat waren de markante momenten in de formatie tot nu toe?

Geert Wilders (PVV) na het bereiken van een concept-hoofdlijnenakkoord tussen onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB.

De onderhandelaars zijn eruit. Nu begint een ongewis avontuur, dat de partijen onvermijdelijk vinden

Wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden, gaat toch gebeuren: Nederland krijgt een rechts kabinet dat wordt gedragen door PVV, VVD, NSC en BBB.

PVV-leider Geert Wilders maakt in Den Haag bekend dat er een 'onderhandelaarsresultaat' is bereikt. Nu moeten de fracties van de vier partijen zich daar nog achter scharen.

VVD nog in beraad over onderhandelaarsakkoord, PVV, BBB en NSC geven groen licht

Na urenlang overleg ligt er een onderhandelaarsakkoord. De VVD is nog in overleg, de Kamerleden van PVV, BBB en NSC steunen het hoofdlijnenakkoord. BBB en NSC willen nog wel wat kleine puntjes bespreken.

Geert Wilders (PVV) na afloop van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Alle vier de partijleiders optimistisch over vorming nieuw kabinet: 'Ik zie het niet meer fout gaan'

De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB zijn optimistisch over de vorming van een nieuw kabinet. Dat zeiden ze een uur na middernacht, na afloop van zestien uur onderhandelen. Wel hebben de vier partijen nog wel even nodig hebben om de besprekingen af te ronden.

Namens het demissionaire kabinet benadrukte Paul dat politie en justitie nog volop bezig zijn met onderzoek naar de groep anonieme actievoerders.

Tweede Kamer wil identificatieplicht op universiteiten om relschoppers te weren

De Tweede Kamer wil dat universiteiten en hogescholen een identificatieplicht invoeren voor de toegang tot hun gebouwen. Dat moet voorkomen dat actievoerders die niet bij de desbetreffende instelling staan ingeschreven, de gebouwen ervan kunnen betreden.

Drie maanden geleden namen voormalig informateur Ronald Plasterk en de 'weggelopen'  NSC-onderhandelaar Pieter Omtzigt afscheid van elkaar, na een stekelig Kamerdebat over Plasterks eindverslag.

Wie wordt Wilders' nieuwe premier? Ronald Plasterk, of misschien 'kleurloze' VVD'er Stef Blok?

Als het lukt, die buiten-parlementaire coalitie, dan mag Geert Wilders zijn kandidaat voor het premierschap naar voren schuiven. Waar moet de PVV-leider op selecteren, als hij ‘zijn’ kabinet kansrijk wil laten starten?