Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

Nieuws
Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Beleggers reageerden verheugd op dat nieuws en zetten het aandeel bij het slot van de beurs ruim 29 procent hoger.
anp
maandag 29 april 2024 om 17:54
Afbeelding
beeld anp

De schikking viel lager uit dan verwacht en de deal neemt voor Philips een groot deel van de onzekerheid weg rondom de al jaren voortslepende affaire. Gedurende de dag liep de koerswinst op tot bijna 47 procent, een tussentijds record voor het bedrijf. De marktwaardering van Philips is echter nog steeds miljarden euro's lager dan voor het begin van de problemen rondom de slaapapneu-affaire.

De AEX-index verloor ondanks de flinke stijging van zwaargewicht Philips een fractie tot 882,27 punten. De Midkap, met daarin de middelgrote fondsen aan de Amsterdamse beurs, stond in het groen en kreeg er 1,3 procent bij tot 926,00 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent, Londen won 0,1 procent.

Vluchten naar Iran

Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor, dat een groot belang heeft in Philips, profiteerde ook van de koerswinst van het zorgtechnologiebedrijf. De investeerder won 4 procent. ASMI was verreweg de grootste daler, na de koerswinst van ruim 7 procent op vrijdag die volgde op goed ontvangen kwartaalcijfers. Het aandeel werd 4,4 procent lager gezet.

Op de beurs in Frankfurt daalde Lufthansa 0,3 procent. Het Duitse luchthavenconcern kondigde aan vluchten naar de Iraanse hoofdstad Teheran langer op te schorten, tot en met 9 mei. Aanleiding voor het uitstellen was een aanval van Iran op Israël eerder deze maand. Lufthansa zegt niet alleen op berichten van de overheid te vertrouwen, maar ook zelf de veiligheidssituatie te beoordelen om "vervolgens haar eigen beslissingen" te nemen.

In de MidKap blonk laadpalenproducent Alfen uit met een plus van bijna 15 procent. Het bedrijf en netbeheerder Liander zijn een nieuwe productiemethode overeengekomen om vocht in de transformatorstations van Pacto te voorkomen en de levering van de stations door Alfen te hervatten. Onder meer problemen met de transformatorstations zorgden ervoor dat het in Almere gevestigde bedrijf de afgelopen weken nog hard onderuitging op de beurs in Amsterdam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wilders: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen "schrijven geschiedenis" met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. "De zon gaat weer schijnen in Nederland.

Afbeelding

FDF-voorman: vijf jaar protesteren was toch niet voor niets

Farmers Defence Force (FDF) is 'heel blij' met het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen. 'Vijf jaar protesteren is toch niet voor niets geweest, een kroon op ons werk', reageert voorman Mark van den Oever.

Afbeelding

Greenpeace: struisvogelkabinet wil de problemen niet zien

De aanstaande coalitie wil de problemen niet zien en schuift alles voor zich uit, vindt milieuorganisatie Greenpeace. Directeur Andy Palmen spreekt van 'een struisvogelkabinet' en zegt: 'In plaats van met lef te kiezen voor maatregelen die de problemen echt gaan oplossen, worde..

Afbeelding

VNG: zorgen over effecten maatregelen asiel en migratie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat het hoofdlijnenakkoord dat er nu ligt verwachtingen wekt, maar ook vragen oproept. Die vragen gaan over 'de uitvoerbaarheid van de voorstellen over asiel en migratie', zo wordt geschetst.

Afbeelding

Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië.

Afbeelding

Ingang Roeterseilandcampus UvA beklad met rode verf

De ingang van het ABC-gebouw op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is opnieuw beklad. Met rode verf zijn onder meer de teksten 'Shame on UvA' en 'People over property' geschreven, ziet een verslaggever van het ANP.