‘Ik ga door’, zegt de Spaanse premier Pedro Sánchez. Twijfelde hij echt of speelde hij een politiek spel?

Achtergrond
Hebben we straks nog een regering? Die vraag stelde Spanje zich vijf dagen lang, nadat premier Pedro Sánchez zei dat hij overwoog om op te stappen na volgens hem schandalige aanvallen op zijn vrouw. Maandag kwam de sociaal-democraat met het verlossende woord: hij blijft.
Dion Mebius / vk
maandag 29 april 2024 om 17:55
De Spaanse premier Pedro Sánchez maandag tijdens zijn tv-toespraak.
De Spaanse premier Pedro Sánchez maandag tijdens zijn tv-toespraak. beeld afp / Thomas Coex

Madrid

‘Ik heb besloten om door te gaan, zo mogelijk met nog meer kracht, als hoofd van de regering van Spanje’, deelde Sánchez (52) mee in een live vanuit regeringspaleis Moncloa uitgezonden toespraak.

De premier, sinds 2018 aan de macht namens de sociaal-democratische PSOE, zei het hoofd te willen bieden aan de giftige stijl van politiek bedrijven waaraan zijn rechtse tegenstanders zich volgens hem schuldig maken. ‘Of we zeggen: basta, of deze afbraak van de publieke zaak zal onze toekomst bepalen en ons als land veroordelen.’

Daarmee komt er een einde aan vijf dagen vol vertwijfeling in de Spaanse politiek. Het startschot ervan werd vorige week woensdag gegeven door de sociaal-democratische premier zelf, toen deze in een open brief ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Met een Slowaakse vlag in zijn handen staat een man bij het ziekenhuis waar de neergeschoten Robert Fico wordt verpleegd. De man met de vla bidt voor het herstel van de premier.

Bratislava siddert de dag na de aanslag op Fico. 'Ik ben bang voor nog meer angst en chaos'

Slowaken zijn geschokt door de aanslag op premier Fico, van slag dat de polarisatie in het land hiertoe heeft geleid. De meeste politici manen tot kalmte, maar sommigen gooien olie op het vuur in hun zoektocht naar een schuldige.

Palestijnen vluchten weg uit het kamp Jabalia, tijdens een nieuwe operatie van Israël tegen Hamas.

Israëlische strijdkrachten in verzet - de 'totale overwinning' van Netanyahu is een illusie zonder plan

Israël heeft een sobere 76e verjaardag gevierd, midden in oorlogstijd. En met een harde waarschuwing van de militaire top aan premier Netanyahu: zonder een plan voor een bestuur in Gaza wordt dit een permanente oorlog.

De Slowaakse premier Robert Fico is in Handlová neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt.

Slowaakse premier Fico nog altijd in kritieke toestand in ziekenhuis na aanslag op zijn leven

Een man schoot vijf keer op de premier in het stadje Handlová. De schutter, die tussen een groepje mensen stond die op de premier wachtten, werd meteen overmeesterd door de politie.

Inwoners van Beijing kunnen ter gelegenheid van Poetins bezoek op de foto met een muurschildering van het Rode Plein in Moskou.

Poetins bezoek aan Xi bevestigt Chinees-Russisch verbond, maar in de relatie is Rusland geen gelijke

Poetins bezoek aan Xi Jinping zal voor de buitenwereld bij voorbaat worden uitgeroepen tot een doorslaand succes. Het formaliseert het partnerschap van Rusland en China nog verder.

Burgers in Charkiv wachten bij een auto van het Rode Kruis.

Duizenden mensen ontvluchten grensgebied Oost-Oekraïne uit angst voor de oprukkende Russen

Al 8000 mensen zijn het grensgebied in het noordoosten van Oekraïne ontvlucht. Ze vluchten voor het Russische leger, dat een nieuw offensief is begonnen in de provincie Charkiv.

Georgiërs protesteren dinsdagavond in Tbilisi tegen de omstreden buitenlandse-agentwet.

Westerse leiders roepen Georgische regering op 'buitenlandse-agentwet' in te trekken

De Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten hebben de Georgische regering opgeroepen de omstreden ‘buitenlandse-agentwet’ in te trekken. De wet is geïnspireerd door een Russische wet die wordt gebruikt om kritische geluiden te onderdrukken.