Persoonlijke gevoelens over gender zijn geen objectieve feiten en kunnen heel bedriegelijk zijn

Opinie
Er wordt over een gendertheorie gepraat, maar theorieën over wat de mens ten diepste is, lenen zich niet goed voor wetenschappelijk bewijs, betoogt hoogleraar Franks Hartmann. Dat maakt de discussie lastig.
Frank Hartmann • filosoof en als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit
maandag 29 april 2024 om 17:30 aangepast 30 april 2024 08:25
Het idee van een zelf vastgestelde, en daardoor absolute, identiteit is niet vol te houden.
Het idee van een zelf vastgestelde, en daardoor absolute, identiteit is niet vol te houden. beeld anp / Berlinda van Dam

Waar vanuit christelijke optiek het man-zijn en vrouw-zijn fundamenteel is gegeven, en met verve wordt verdedigd, lijkt in de maatschappij de opinie terrein te winnen dat er meer is dan alleen man-zijn of vrouw-zijn. Dat is dan geen fundamenteel gegeven, maar een zaak van persoonlijke identiteit. Alleen een persoon zelf kan bepalen hoe hij of zij (of het) zich identificeert. 

Dit laatste heeft gevolgen voor maatschappelijk en medisch beleid. Als gender een persoonlijke vaststelling is, moeten personen de mogelijkheid krijgen hun identiteit uit te drukken door vastlegging in hun paspoort en zelfs via medische ingrepen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ter verdediging van het Concertgebouw: monumentale panden kunnen de risico’s niet aan van vernielingen die we momenteel bij de universiteiten zien.

Concertgebouw draagt bij aan de duisternis met annuleren van een concert met Israëlische muzikanten

Het is een duister besluit, schrijft de Joodse Dina-Perla in reactie op de verklaring van het Concertgebouw om een concert met Israëlische muzikanten te annuleren. 'Voor Joden wordt nu geen extra stapje gedaan.'

Je traditie voelen is niet het klakkeloos herhalen van oude stemmen. Het is creatief zoeken naar hoe levenservaring van voorouders vandaag kan helpen.

Als je nooit achterom hebt gekeken, wat geeft dan kracht voor de toekomst? Leer van je traditie

‘Kritiek op je traditie is nodig, schrijft Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. 'Ze maakt je volwassen en nederig. Maar nu, in de crisis van onze tijd, gaat het om iets anders. Er is genoeg gesloopt en ontworteld.’

Moeten mijn collega’s maar ontslag nemen bij de universiteit in Tel Aviv, terwijl zij regelrecht tegenover de stellingname van Netanyahu staan? Moet ik mijn Iraanse promovendus ook maar wegsturen, omdat ik het niet eens ben met Iran?

Boycotten van Israëlische universiteiten helpt niet. Het is kortzichtig. Was het maar zo makkelijk

Een Nederlandse wetenschapper in de VS legt uit waarom hij voor solidariteit met Gaza is, maar het breken met Israëlische universiteiten de verkeerde benadering vindt: het dupeert de verkeerde mensen.

Een plastic monster, met op de achtergrond het Unilever-kantoor in Rotterdam.

Unilever verpakt boodschappen niet goed. Het bedrijf moet meer doen om minder plastic te gebruiken

Unilever wil graag haar producten duurzaam verpakken, maar zegt dat het duur en lastig is. Het bedrijf mist volgens Freek van Til echter de juiste blik op het hergebruik van plastic.

Zonder inzicht in de motieven voor een abortus te hebben, is het onmogelijk als overheid maatregelen te nemen en hulp te bieden.

Kees van Helden: Onderzoek de motieven voor een abortus, anders kun je vrouwen niet goed helpen

De overheid is ervan overtuigd dat het aantal abortussen omlaag moet, maar is niet bereid te kijken naar de motieven voor abortus. Kees van Helden maakt zich daar grote zorgen over.

Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.