Terug naar de krant

Extreme hitte teistert grote delen van Azië

Leeslijst In Beeld
Zuid- en Zuidoost-Azië kampen met een wekenlange hittegolf, waarbij de temperatuur vaak oploopt tot boven de veertig graden Celsius. Hoge temperaturen zijn in april niet ongebruikelijk, maar dit jaar is de warmte extremer dan normaal.
Leeslijst
Forenzen in de Filippijnse stad Quezon City probeerden op 15 april de zon uit hun ogen te houden terwijl ze op vervoer wachtten. De gevoelstemperatuur liep in delen van het land die dag op tot 45 graden Celsius
Foto Aaron Favila/AP
Temperaturen tot ruim boven de veertig graden Celsius houden miljoenen scholieren thuis in Bangladesh en de Filippijnen. In India zorgt extreme hitte voor een lagere opkomst bij de parlementsverkiezingen. De Thaise autoriteiten roepen de bevolking op om activiteiten buitenshuis zoveel mogelijk te beperken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn sinds januari al zeker dertig mensen aan de hitte bezweken.
Chinese toeristen hielden maandag parasols op tegen de hitte in de Thaise hoofdstad Bangkok, waar ze maandag een Boeddha-tempel bezochten.
Foto Rungroj Yongrit/EPA
In het Indiase Ajmer werd het maandag ook erg warm.
Foto Himanshu Sharma/AFP
Waterreservoirs drogen op en het stroomverbruik bereikt recordhoogtes. Het Vietnamese Ho Chi Minh-Stad telde dit jaar al 74 dagen waarop het 35 graden Celsius of warmer werd, al waarschuwt de meteorologische dienst dat de gevoelstemperatuur nog een paar graden hoger kan liggen. De hitte heeft al tientallen doden veroorzaakt en bedreigt oogsten in de hele regio.
De autoriteiten in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, proberen de hitte te bestrijden door water op de straten te sproeien.
Foto Munir Uz Zaman/AFP
In Ajmer zocht een eekhoorn maandag verkoeling door water uit een vat te drinken.
Foto Himanshu Sharma/ AFP
In het Indiase woestijnplaatsje Barmer liggen koeien bij een uitgedroogde bron.
Foto Adnan Abidi/Reuters
In Dhaka laten kinderen zich natspuiten met een waterkanon.
Foto Mohammad Ponir Hossain/Reuters
Ondanks de extreme hitte werden scholen in Bangladesh zondag heropend. Miljoenen leerlingen bleven eerder thuis vanwege de warmte.
Foto Munir Uz Zman/AFP
De school Udayan Uchcha Madhyamik Bidyalaya in Dhaka was, net als andere scholen in de hoofdstad van Bangladesh, vorige week vanwege de warmte gesloten.
Foto Mohammad Ponir Hossain/Reuters
Volgens meteorologen wordt de hitte dit jaar versterkt door het periodieke weerfenomeen El Niño, dat wereldwijd voor hogere temperaturen zorgt. Maar ook vorig jaar werd de regio al getroffen door extreme hitte. Wetenschappers waarschuwden toen dat door mensen veroorzaakte klimaatverandering in sommige delen van Azië twee graden extra temperatuurstijging veroorzaakte, en de kans op dergelijke extreme hittegolven dertig keer groter maakte.
In Yangon, in Myanmar, valt de stroom regelmatig uit. Op zulke momenten zoeken bewoners van de miljoenenstad de koelte op in parken, of op deze steiger.
Foto Sai Aung Main/AFP
In Dhaka zwemmen kinderen in een waterreservoir.
Foto Monirul Alam/ EPA
Ook de vijver van een momnument ter herdenking van gevallenen uit de onafhankelijkheidsstrijd biedt kinderen in Dhaka enige verkoeling.
Foto Mohammad Ponir Hossain/Reuters
In het Thaise Bangkok waarschuwden de autoriteiten voor het gevaar van oververhitting en zonnesteken.
Foto Narong Sangnak/EPA
Riksja-rijders in Dhaka fietsen achter een sproeiwagen om koel te blijven.
Foto Munir Uz Zaman/AFP
Het regenseizoen brengt naar verwachting in mei enige verkoeling. Maar de komende week worden op de meeste plekken nog geen buien verwacht.
In sommige delen van Thailand lag de temperatuur de afgelopen dagen 30 procent hoger dan gewoonlijk rond deze tijd van het jaar.
Foto Rungroj Yongrit/EPA
Een passagier gebruikt een handventilator in een trein in Bangkok.
Foto Manan Vatsyayana/AFP
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 30 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in