Terug naar de krant

Hevige overstroming na aanhoudende regenval Kenia, zeker 45 doden

Leeslijst Nieuws
Overstromingen De zware regenval is sinds half maart aanhoudend geweest. Overstromingen brachten al bijna honderd Kenianen om het leven. De meeste slachtoffers zijn vrouwen, kinderen en ouderen, „die niet hard genoeg konden rennen”.
Leeslijst

Door een hevige overstroming in Kenia zijn maandag zeker 45 doden gevallen. Dat melden internationale persbureaus. Eerder zeiden lokale autoriteiten dat de vloedgolf kwam door een damdoorbraak, maar later stelde het ministerie die uitleg bij: het water kwam plotseling vrij doordat een geblokkeerde tunnel doorbrak. Het water stroomde het Mai Mahiu-gebied in, net ten noorden van de hoofdstad Nairobi, en sloeg er huizen kapot. De overstroming zorgde ook voor problemen op een van de grootste snelwegen van het land. Auto’s werden door brokstukken en losgetrokken bomen geraakt.

Een politiechef zei maandagochtend tegen Keniaanse media dat er tot nu toe 45 lichamen gevonden zijn tussen de modder, van mensen die „waarschijnlijk” probeerden weg te komen van het water. „De meeste zijn van vrouwen, kinderen en ouderen, die niet hard genoeg konden rennen.”

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Kithure Kindiki heeft ambtenaren maandag de opdracht gegeven alle dammen en waterreservoirs, in publiek en privaat eigendom, binnen vierentwintig uur te controleren. Waar nodig zullen mensen geëvacueerd worden, schrijft hij op X. De zware regenval is sinds half maart aanhoudend geweest. Overstromingen brachten al bijna honderd mensen om het leven.

Ook in omliggende landen in Oost-Afrika heeft de regenval voor doden en evacuaties gezorgd. In Tanzania bleek afgelopen vrijdag dat al zeker 155 mensen om het leven zijn gekomen door overstromingen. In Burundi zijn tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in