In het begin van de Duitse bezetting werden er veel meer winden gelaten. Deze arts wist wel waarom

Achtergrond
Tijdens de bezetting kregen mensen die te dik waren, een gezond gewicht. Maar de bezetting gaf ook veel lichamelijk ongemak, merkte Ite Boerema, arts te Groningen.
Willem Bouwman Willem Bouwman
maandag 29 april 2024 om 17:11 aangepast 6 mei 2024 17:01
Heresingel 13 in Groningen, waar Ite Boerema onderzoek deed naar de medische gevolgen van de oorlog.
Heresingel 13 in Groningen, waar Ite Boerema onderzoek deed naar de medische gevolgen van de oorlog. beeld google maps

In de rubriek Hier gebeurde het vertelt Willem Bouwman over plekken waar ooit iets boeiends of belangrijks gebeurde, vaak met een knipoog naar de actualiteit.

Als het over de oorlog gaat, gaat het meestal over Duitsers, landverraders en verzetsstrijders, over de Jodenvervolging, de Hongerwinter en uiteindelijk de bevrijding. De meeste Nederlanders waren geen NSB’er, geen verzetsstrijder en geen Jood. Ze merkten weinig van de Hongerwinter, omdat ze niet in Holland woonden. Ze haalden ongeschonden de bevrijding.

Toch liet de Duitse bezetting ook bij hen haar sporen na. Zo nam het aantal geslachtsziekten toe. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.

Geert ten Dam geeft een toelichting.

UvA opent deuren na twee dagen sluiting

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.

Een protest in Middelburg, waarbij veel studenten van de University College Roosevelt (UCR) aanwezig waren.

Moeten universiteiten de banden met Israël verbreken? 'Sancties en boycotten werken niet.'

Moeten Nederlandse universiteiten de institutionele banden met Israëlische universiteiten en bedrijven verbreken en zich uitspreken over het geweld in Israël? Demonstranten vinden van wel, maar er zijn ook tegengeluiden.

De problemen bij Defensie zijn voor de Rekenkamer reden tot zorg.

Rekenkamer: overheid kan ambities kabinet niet bijbenen, miljarden liggen op de plank

De politieke ambities van het demissionaire kabinet zijn groter dan de overheid aankan, concludeert de Algemene Rekenkamer. Extra budget om maatschappelijke problemen aan te pakken blijft vaak op de plank liggen.

Na het ongeval reden er dagenlang geen treinen tussen Leiden en Den Haag.

Onderzoek naar treinongeval in Voorschoten: het blijft onduidelijk waarom kraanmachinist spoor overstak

Een onderzoek naar het treinongeval in Voorschoten van vorig jaar heeft niet kunnen achterhalen waarom een machinist met zijn bouwkraan het spoor overstak. Wel is duidelijk dat er bij onderhoud aan het spoor veel nadruk ligt op het laten doorrijden van de treinen.

'Er is niets leuks, grappigs of feestelijks aan de diagnose genderdysforie. Elke maand mis ik minstens één keer mijn zoon, als ik naar mijn dochter kijk; de prijs is hoog.'

Anneloes is bezorgd om de genderbehandelingen van haar dochter. 'Maar ik accepteer haar volledig'

De christelijke moeder Anneloes van ‘t Licht zag hoe haar zoon in een dochter veranderde. Ze accepteert het volledig, maar heeft tegelijkertijd vraagtekens bij, onder andere, de hulpverlening.