29 april 2024 om 16:45
Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
beeld nd

Al die discussies over het aanbod van genade en de Dordtse Leerregels gaan voorbij aan iets cruciaals

Er is in allerlei media een verhitte strijd gaande over Dordt. ‘Dordt’ staat voor de Dordtse Leerregels, die zijn vastgesteld op een synode in 1619. Ze gaan over de verhouding van menselijke beslissingen en handelen van God in de redding van mensen. De discussie is aangezwengeld door Gert van den Brink en intussen neemt een groot deel van reformatorisch Nederland er deel aan.

Kern van het debat is het aanbod van de genade. Aan wie wordt in de preek de genade aangeboden? Aan alle mensen? Of alleen aan de uitverkorenen? Of nog anders? De fijne nuances en onderscheidingen zijn eindeloos. 

Dan denk ik: ‘aanbod der genade’? Hoezo? Het gaat toch om het evangelie? En het evangelie is toch niet een soort koopwaar die je wordt aangeboden? Er is genade verkrijgbaar. Wat moet je doen om die te krijgen? Is die vrij verkrijgbaar? Of is het een limited edition – alleen voor een geselecteerde groep? Genade als koopwaar. Het doet me denken aan de  middeleeuwse aflaat. Alleen geen geld, maar andere betaalmiddelen. ‘Zodra de bevinding in het kistje klinkt, het zieltje in de hemel springt.’ Voor ‘bevinding’ ma..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee geloven op één kussen: gaat dat wel? 'Geef respect en ruimte aan elkaar'

Kan een relatie werken als de één gelovig is en de ander niet? Wat zijn de voorwaarden om zo'n relatie te laten slagen? En wat zijn de gevaren?’ Christen zijn is meer dan een lifestyle, stelt Cocky Drost.

Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs, eigendom van Euronext.

Is het slim de aandelen in mei te verkopen? De belegger moet tegenstrijdige data afwegen

‘Sell in May and go away, but remember come back in September.’ Over het beste moment voor de koop of verkoop van aandelen, doen tal van spreuken de ronde. Peter de Waard legt het uit.

Let bij demonstraties tegen Israël wat vaker op de definitie van demonstreren

Het is absurd dat het Concertgebouw concerten annuleert en dat de UvA haar colleges dagenlang moet stilleggen als gevolg van de protesten, schrijft Mark de Jager. ‘Luister naar maestro Jules.’

Aad Kamsteeg

Al ons bidden ten spijt, Poetin heeft zich niet bekeerd en de leiders van Hamas ook niet

Stel je voor, zo schrijft Aad Kamsteeg, dat iedereen was opgehouden met bidden. Hoe zou de wereld er dan hebben uitgezien? Misschien dat God vooral ons vertrouwen vraagt, ook al zien we het effect van ons bidden niet.

Reina Wiskerke

Welkom in de wereld van de volwassenheid, waar je eigen verlangens niet doorslaggevend zijn

Houd rekening met elkaar. Maar je moet je niet te laten gijzelen door de emoties van een gekwetst mens, schrijft Reina Wiskerke. Ze denkt aan de muzikant Joost Klein en aan dartster en transvrouw Noa van Leuven.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Laat je niet in deze tijd van religieuze onwetendheid niet verstikken door geloofsschaamte

Christenen schrikken er vaker voor terug om op geloof gebaseerde overtuigingen te uiten over controversiële kwesties zoals abortus, seksualiteit of gender. Kelly Keasberry roept op tot moed.

Klaas Vos

Over ons mensen, de zogenaamde kroon der schepping, kun je je eindeloos blijven verbazen

Geweld onder apen is direct breaking news is in alle media, terwijl geweld onder ons eigen soort, dagelijkse kost blijkt. Op dat punt zijn we in de evolutie niet veel opgeschoten, constateert Klaas Vos.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Mediawijsheid komt met de jaren? En hoe werkt dan met geloofsvragen op sociale media?

Werkt je mobiel mee of werkt je mobiel tegen als het gaat om geloven? Op die onderzoeksvraag zag Corjan Matsinger een opvallend antwoord: naarmate jongeren ouder zijn, geven ze aan dat de mobiel tegenwerkt.

nd

De samenleving versplintert, er dreigt chaos, onze verhalen vliegen langs elkaar heen. Lichtpuntjes?

Van de weeromstuit schoot in weer finaal door in die andere richting: hypes en trends? Die waren lucht, die kon je straal negeren. Voor mij geen Songfestival. Maar hoe elitair is dát?