Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

Nieuws
Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst. "De grootste reden om short te gaan was de slaapapneu-affaire, maar die is nu afgelopen", zegt analist en strateeg Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano.
anp
maandag 29 april 2024 om 16:06
Afbeelding
beeld anp

Vooral het Amerikaanse beleggingsfonds Citadel Advisors en het Britse Marshall Wace, die samen de grootste shortpositie in Philips hebben, verliezen veel geld. De fondsen hadden vorige week nog verder ingezet op een koersdaling, waardoor ze samen bijna 2 procent van de Philips-aandelen geshort hadden. Dat is te herleiden uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar nu de koers van Philips zo hard stijgt, lopen de verliezen voor de beleggingsfondsen op tot minstens honderd miljoen euro. Als de koers van Philips nog verder stijgt kunnen de verliezen nog verder oplopen.

Short gaan is wanneer een belegger een aandeel leent en vrijwel gelijk verkoopt, in de hoop om het op een later moment voor een lagere prijs terug te kopen. Het verschil tussen de prijzen is de winst. Bij short gaan wordt er dus gespeculeerd op een koersdaling, maar als de koers stijgt kunnen de verliezen theoretisch gezien oneindig oplopen. Van Zeijl denkt dat een deel van de verklaring voor de grote koersstijging van Philips bij partijen ligt die hun shortpositie sluiten als reactie op het nieuws over de schikking die het bedrijf trof in de Verenigde Staten. "Ze moeten wel terugkopen, het risico is zo groot."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bikker (CU) maakt zich zorgen over akkoord met 'veel luchtbellen'

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker maakt zich zorgen over het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, waar volgens haar "veel wensdenken" en "veel luchtbellen" inzitten.

Afbeelding

Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vijfheerenlanden

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

Afbeelding

Goksector: weg illegaal gokken vrij door hogere kansspelbelasting

Het plan van het nieuwe kabinet om de kansspelbelasting te verhogen maakt de weg vrij voor 'voor illegaal en risicovoller gokken, criminaliteit, ondermijning en gokverslavingen, met alle maatschappelijke kosten van dien'. Dat stelt brancheorganisatie voor kansspelen VAN.

Afbeelding

Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

Afbeelding

Aedes: noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koep..

Afbeelding

Wilders over asielpakket: als dit niet helpt, dan helpt niets

PVV-leider Geert Wilders gaat ervan uit dat het asielpakket dat hij is overeengekomen met VVD, NSC en BBB, "het strengste ooit in Nederland" ook echt tot een lagere instroom gaat leiden. "Als dit niet helpt, dan helpt niets", denkt hij.