Terug naar de krant

Ict-reus Atos heeft meer geld nodig om niet failliet te gaan

Leeslijst Nieuws

Overheidsdienstverlener De vooruitzichten voor Atos – belangrijk ict-leverancier van veel Nederlandse overheden – zijn nog slechter dan verwacht. De Franse overheid stelt nu voor om essentiële onderdelen over te nemen.

Leeslijst

De gifbeker is nog lang niet leeg voor ict-reus Atos – en zijn aandeelhouders en klanten. Het door financiële problemen geplaagde Franse techbedrijf, belangrijk ict-leverancier van veel Nederlandse overheden, blijkt nog meer geld nodig te hebben om niet failliet te gaan.

Om de activiteiten te kunnen voortzetten is 1,7 miljard euro nodig, schrijft Atos in een maandag gepubliceerd persbericht. Begin deze maand ging het bedrijf er nog vanuit dat 1,2 miljard euro aan nieuwe financiering nodig was.

Het extra geld is nodig omdat veel klanten op dit moment huiverig zijn om nieuwe contracten af te sluiten met het bedrijf. Daardoor vielen de inkomsten in het eerste kwartaal tegen en heeft het bedrijf ook de voorspellingen voor de toekomstige omzet naar beneden bijgesteld. Die vooruitzichten zijn essentieel om financiers over te halen nieuw geld uit te lenen aan het bedrijf. Geïnteresseerden hebben nu tot vrijdag de tijd gekregen met financieringsvoorstellen te komen, waarmee de eerdere deadline van afgelopen vrijdag is verlengd.

Atos is met 105.000 medewerkers en een omzet van 11 miljard euro een van de grootste ict-dienstverleners van Europa. Het bedrijf groeide afgelopen jaren hard door acquisities van kleinere spelers. Die aankopen werden echter betaald door geld te lenen. Dit voorjaar bleek dat een grote financier uit het bedrijf wilde stappen omdat die de schuldenlast te hoog vond geworden. Sindsdien probeert Atos geld op te halen door onderdelen af te stoten, tot nu toe zonder succes. Het bedrijf waarschuwt nu zijn aandeelhouders dat een schuldsanering waarschijnlijk gepaard gaat met de uitgifte van nieuwe aandelen, wat tot verwatering zal leiden.

Lees ook Overheidsinstellingen nemen maatregelen nu ict-reus Atos in financiële problemen zit
Pogingen van Atos om aan geld te komen door bedrijfsonderdelen te verkopen, strandden tot nu toe.

Atos is leverancier van essentiële ict aan bedrijven en veel overheden, ook in Nederland. Zo hebben onder meer het Kadaster en het UWV cruciale ict-taken uitbesteed aan het Franse bedrijf. Bij die overheden zijn grote zorgen over de continuïteit van die dienstverlening, mocht het bedrijf omvallen of in andere handen komen.

Kernproefsimulaties

De Franse overheid heeft ook een innige samenwerking met het bedrijf uit Parijs. Zo doet een supercomputer simulaties van kernproeven voor het Franse leger. Ook levert Atos beheersystemen voor kerncentrales.

Om die reden bood de Franse regering begin deze maand al een noodlening aan van 50 miljoen euro aan Atos om de rekeningen op de korte termijn te kunnen blijven voldoen. Onderdeel van dat voorstel was de introductie van een ‘gouden aandeel’ voor de bedrijfsonderdelen die voor de Franse overheid essentieel zijn. De regering zou daarmee de verkoop van die onderdelen kunnen blokkeren als die de koper niet zou vertrouwen.

De Franse overheid gaat in haar nieuwe voorstel nog een stap verder. Dit weekend werd bekend dat de regering van plan is een bod uit te brengen op drie voor haar strategische onderdelen. Atos bevestigde dat nieuws maandagochtend. De regering is bereid 700 miljoen tot 1 miljard euro te betalen voor de bedrijfsonderdelen die actief zijn met supercomputers, servers voor kunstmatige intelligentie en cyberveiligheid. Dat is meer dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het aandeel Atos steeg maandag op de beurs in Parijs met meer dan 20 procent, om uit te komen op ruim 2,30 euro per aandeel. Vier jaar geleden was een aandeel Atos nog ruim 80 euro waard.

In juni moet een definitief bod op tafel liggen. Atos waarschuwt wel dat als de verkoop aan de Franse overheid doorgaat, de opbrengsten waarschijnlijk pas eind 2025 op de rekening van het bedrijf worden bijgeschreven – en dus dan pas kunnen worden gebruikt om schulden vervroegd af te lossen. Om tot die tijd te overleven moeten daarom wel nieuwe leningen worden afgesloten.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 30 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in