RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Eenvoudig een kratje bier mee op de fiets dankzij de 'Krathaak' van Thijs

Beeld © Krathaak

Hij noemt zijn uitvinding dé oplossing voor de 'problemen des levens' van studenten: de Krathaak. De Nijmeegse Thijs Jansen bedacht een gadget waarmee je een kratje bier aan de fiets kunt hangen. De haken gaan inmiddels de hele wereld over. "Had ik dit zelf als student maar gehad."

Wie heeft er niet eens geworsteld met een krat bier op de bagagedrager? Om er vervolgens – met gevaar voor eigen leven – mee te gaan fietsen. Ook Thijs Jansen uit Nijmegen zat ermee te hannesen, maar laat hij nou net hobby-uitvinder zijn. 

Op een warme zomerdag in 2021 deed hij op de fiets boodschappen voor een barbecue. Hij hing zijn boodschappentassen aan het stuur en ging weer naar huis. "Eenmaal thuis kwam ik erachter dat ik een kratje bier was vergeten", zegt hij tegen Editie NL. "Maar het was warm en ik wilde niet voor dat kleine ritje naar de supermarkt de auto pakken."

Cash
Lee ook:
Cash is king? Tikkie voor bier en wc op Koningsdag in opmars

Maar hoe kreeg hij die krat bier mee op de fiets? Daar wilde hij iets handigs op verzinnen. Thijs maakte nog diezelfde avond een schets en ging de volgende dag aan de slag met zijn 3D-printer. "Ik ben een hobby-uitvinder, ik vind het leuk om met mijn 3D-printer bezig te zijn en nieuwe dingen te creëren." Na een aantal pogingen en testritjes – waarbij volgens Jansen niet één flesje bier is gesneuveld – had hij een ontwerp gemaakt waar hij tevreden over was. 

Viral

Hij wilde in eerste instantie het idee verkopen, maar bij gebrek aan interesse is hij zelf maar gaan ondernemen. "Ik heb met hulp van StartUp Nijmegen de productie opgezet, patent aangevraagd en de Krathaak op de markt gebracht. Afgelopen winter is de verkoop ineens gaan rollen toen een filmpje van het product in Duitsland viral ging. Duitsland is nog steeds mijn grootste afzetmarkt maar inmiddels verkoop ik ook in Amerika, Australië en uiteraard ook in Nederland."

Vooral in de studentensteden is de Krathaak populair. "Dit is de oplossing voor de 'problemen des levens' van de student", grapt hij. "Had ik het zelf als student maar gehad." 

Jansen doet zijn uitvindwerk naast zijn gewone baan als scheepsmonteur bij een groot baggerbedrijf. "Ik hoef niet per se van de Krathaak mijn baan te maken. Maar als ik kan leven van leuke dingen uitvinden dan teken ik daarvoor."

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook