Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

Nieuws
Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie ‘staat op het spel’ en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. ‘Anders beslissen anderen voor jou’, is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.
anp
maandag 29 april 2024 om 15:30
Afbeelding
beeld anp

Het parlement wil EU-burgers geen schrik aanjagen, maar wel zeggen waar het op staat, zegt de woordvoerder van parlementsvoorzitter Roberta Metsola. ‘De democratie slinkt, niet alleen buiten maar misschien ook binnen de Europese Unie.’ Hij wijst op de ‘twee oorlogen’ die in Europa woeden: die in Oekraïne en die ‘van Rusland tegen ons allemaal’. Om iedereen te mobiliseren om die aanval af te slaan is de onheilspellende boodschap van het parlement volgens hem ‘op dit ogenblik de noodzakelijke boodschap’.

Om kiezers, zeker jonge kiezers, in de laatste 38 dagen voor de verkiezingen van begin juni van het belang van hun stem te doordringen zet het parlement hun opa’s en oma’s in. In een campagnefilmpje komt onder meer een Nederlander aan het woord wiens familie in Auschwitz omkwam en een Tsjechische die in 1968 een democratische volksopstand neergeslagen zag worden door Russische tanks. Zij hebben zelf ondervonden hoe kostbaar en levensveranderend democratie is en kunnen dat besef doorgeven, hoopt het parlement.

Nederland stemt op donderdag 6 juni voor het nieuwe Europees Parlement, de rest van de EU in de dagen erna.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse aanklagers onderzoeken AfD'er om omkoping en witwassen

Duitse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar een Bondsdaglid van Alternative für Deutschland (AfD). De parlementariër wordt verdacht van omkoping en witwassen. Er zijn donderdag meerdere invallen geweest.

Afbeelding

Stichting Vluchteling: akkoord toont gebrek aan medemenselijkheid

Stichting Vluchteling is verbijsterd dat 'het strengste asielbeleid ooit met trots gepresenteerd wordt' door PVV, VVD, NSC en BBB. 'Wij zijn niet trots maar beschaamd door het gebrek aan medemenselijkheid met de meest kwetsbaren in dit akkoord: mannen, vrouwen en kinderen op de..

Afbeelding

Save the Children: akkoord verergert situatie gevluchte kinderen

Kinderrechtenorganisatie Save The Children is niet te spreken over het akkoord dat PVV, BBB, NSC en de VVD bereikt hebben. 'Het kinderrechtenverdrag stelt nadrukkelijk dat er door de overheid primair gehandeld moet worden in het belang van het kind.

Afbeelding

CDA-leider Bontenbal mist visie en leiderschap in akkoord

Hoewel in het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB "een aantal dingen staan die wij goed vinden", mist CDA-leider Henri Bontenbal "heel erg visie en leiderschap", zei hij donderdag. "En het ontbreekt erg aan gemeenschapszin in dat akkoord. Dus dat vind ik erg jammer."

Afbeelding

Studentenoverleg ISO in de rouw om coalitieakkoord

Het Interstedelijk Studentenoverleg ISO is duidelijk in de rouw om het coalitieakkoord. 'Ga allemaal in het zwart gekleed', roept de club de achterban op. 'Het nieuwe kabinet is namelijk van plan het vervolgonderwijs langzaamaan te begraven.'

Afbeelding

Autobranche blij dat coalitie elektrisch rijden blijft steunen

Het is goed dat de coalitiepartijen de ambitie hebben om elektrisch rijden te blijven stimuleren, zegt autobrancheorganisatie RAI Vereniging. In het hoofdlijnenakkoord melden PVV, BBB, NSC en VVD dat ze de aanschaf van elektrische voertuigen willen blijven ondersteunen.