NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Nieuws
Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels ‘serieuze gevolgen op het slagveld’, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.
anp
maandag 29 april 2024 om 15:36
Afbeelding
beeld anp

Stoltenberg, gewoonlijk de rust zelve, gebruikte stevige woorden na afloop van een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij maakte onverhulde verwijten aan de 32 landen van het militaire bondgenootschap dat hij leidt. ‘Dit is een kwestie van leven of dood’, zei hij over de Oekraïense militaire situatie. ‘De aankondiging van wapenleveranties is niet genoeg, ze moeten er ook komen’, aldus Stoltenberg.

De recente aankondigingen van geld en munitie komen geen dag te vroeg, wat Stoltenberg betreft. ‘Elke dag telt.’ Hij wees er nog eens op dat de Verenigde Staten er maanden over hebben gedaan voor ze het eens konden worden over een pakket aan hulpgeld. En ‘de Europese lidstaten zijn niet in staat gebleken de munitie te leveren op de schaal die ze hebben beloofd’. Hierdoor heeft de Oekraïense wapenvoorraad maandenlang onder druk gestaan, aldus Stoltenberg en werd Oekraïne gedwongen ‘de inzet van munitie te beperken’.

Zelensky zei na afloop van de ontmoeting dat hij blij was met een speciaal fonds van 100 miljard euro voor Oekraïne voor de komende vijf jaar. Maar hij zei te hopen dat dit niet in de plaats komt van bilaterale overeenkomsten die Oekraïne heeft met diverse NAVO-landen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Techniekbranche wil afschaffen warmtepompverplichting 'van tafel'

De techniekbranche maakt zich zorgen over het plan uit het hoofdlijnenakkoord dat huiseigenaren in de toekomst niet langer verplicht zijn een warmtepomp aan te schaffen ter vervanging van hun cv-ketel.

Afbeelding

VluchtelingenWerk: nieuw kabinet ontwricht asielsysteem

Het nieuwe kabinet 'ontwricht willens en wetens het asielsysteem'. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland in reactie op de aangekondigde asielmaatregelen zoals die donderdag zijn gepresenteerd door de formerende partijen.

Afbeelding

Woonbond: huurders en woningzoekenden niet geholpen met akkoord

De Woonbond ziet in het coalitieakkoord 'veel te weinig ambitie om de wooncrisis aan te pakken'. Dat laat de belangenvereniging van huurders in een reactie weten.

Afbeelding

Waterschappen blij met aandacht voor veilige dijken en zoet water

De waterschappen zijn blij dat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB aandacht is voor de veiligheid van dijken en de beschikbaarheid van zoet water.

Afbeelding

Volt vindt nieuw kabinet nationalistisch keerpunt

Volt-leider Laurens Dassen noemt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB een "nationalistisch keerpunt". Nu er een kabinet komt met de PVV "hebben de VVD en NSC de abnormale ideeën van Geert Wilders normaal gemaakt", aldus Dassen op X.

Afbeelding

Strafrechtadvocaten noemen strenger straffen niet de oplossing

'Strenger straffen is in veel gevallen niet de oplossing. Voorkomen van criminaliteit zou voorop moeten staan.' Dit zegt voorzitter Dennis Wolters van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) over het coalitieakkoord.