Terug naar de krant

OM wil niet dat gemeenten zelf flitspalen plaatsen

Leeslijst Nieuws
Verkeersveiligheid Het Openbaar Ministerie vindt niet per se dat het verkeer veiliger wordt als er meer flitspalen worden geplaatst. Maar volgens de vier grote steden bevorderen flitspalen wel de veiligheid van mensen in het verkeer.
Leeslijst

Het Openbaar Ministerie wil niet dat gemeenten zelf flitspalen plaatsen en verkeersovertreders beboeten. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van een maandag gepubliceerd bericht van het AD. Volgens het OM zijn er genoeg andere maatregelen die eerst ingezet kunnen worden om het rijgedrag van bestuurders te veranderen, voordat flitspalen ingezet moeten worden.

Het aanpassen van de weginrichting en het beïnvloeden van het gedrag van bestuurders zou eerst uitgeprobeerd moeten worden, voordat er flitspalen worden geplaatst. „Daarmee creëer je een meer duurzamere oplossing, voor op langere termijn, dan met flitspalen”, zegt het OM. „Door op elke hoek van de straat een flitspaal te plaatsen verlies je ook het draagvlak van bestuurders. Mensen begrijpen dan niet waarom ze zo vaak een boete hebben gekregen.”

De vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag hebben vorige maand een brandbrief naar het OM gestuurd. In de oproep staat dat de gemeenten ruimere bevoegdheid willen rondom de uitbreiding van verkeersregels, waaronder het plaatsen van flitspalen en het uitschrijven van verkeersboetes. De gemeenten vinden dat ze zelf het beste weten waar de gevaarlijkste plekken zich bevinden en daarom willen ze zelf de locaties van de flitspalen kunnen bepalen. Ook willen de steden met meer bevoegdheid het aantal verkeersdoden terugdringen. Het OM is eens met dat er meer gedaan moet worden aan verkeersveiligheid, maar vindt dat flitspalen daarvoor niet de enige oplossing zijn.

Lees ook Aantal verkeersdoden neemt flink toe: grote steden willen zelf boetes opleggen. ‘Achter elk getal schuilt onbeschrijfelijk veel leed’
Auto’s passeren een flitspaal in Rotterdam.

Flitspaalbeleid

Momenteel wordt de handhaving van verkeersregels landelijk door het OM geregeld, in samenwerking met rijksambtenaren, zoals de politie. Zij voeren het verkeersbeleid uit en zijn verantwoordelijk voor de handhaving. Dit wil het OM niet veranderen, omdat de manier waarop het nu gaat „zorgt voor een goede verdeling van rechtsgelijkheid in Nederland” en „de handhaving een goed draagvlak heeft”.

Flitspalen handhaven nu alleen op snelheid en richting en in de toekomst ook op afleiding, zoals telefoneren tijdens het rijden. Flitspalen worden aangevraagd door gemeenten, op verzoek van wegbeheerders. „We plaatsten de flitspalen nooit op eigen initiatief. Daarvoor hebben we de lokale kennis van de gemeenten voor nodig.” Momenteel heeft Nederland 642 flitspalen en dat aantal wordt tot 2029 uitgebreid tot 750. Ook het aantal verplaatsbare flitspalen (zogenoemde flexflitsers) wordt uitgebreid naar 1.200 plekken in 2029 door heel het land.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in