Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

Nieuws
Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.
anp
maandag 29 april 2024 om 14:43
Afbeelding
beeld anp

Apple krijgt nu zes maanden de tijd om het besturingssysteem iPadOS volledig aan de strengere EU-regels te laten voldoen die gelden voor dergelijke poortwachtersbedrijven. Eerder had de Europese Commissie onder meer al bedrijfsonderdelen van Meta en Alphabet, het moederbedrijf van Google, Amazon en Microsoft, als poortwachter aangewezen. Ook Apple werd al als poortwachter aangewezen voor zijn besturingssysteem iOS, zijn browser Safari en zijn App Store. Nu komt iPadOS daar dus bij.

Volgens de analyse van de Europese Commissie kunnen gebruikers van een Apple iPad namelijk nauwelijks overstappen op een ander systeem. Terwijl de bedoeling van de DMA juist is dat bedrijven concurrenten de ruimte geven op hun platforms of het gebruikers mogelijk maken over te stappen naar een dienst van een concurrent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Universiteit Leiden kondigt 'stappen' aan in banden met Israël

De Universiteit Leiden gaat 'concrete stappen' ondernemen in de banden met Israëlische universiteiten. Welke maatregelen dat zijn, maakt de universiteit pas vrijdag bekend. Een woordvoerder wil er nu nog geen details over kwijt.

Afbeelding

ANWB: hoop werk om al die verkeersborden weer te vervangen

De ANWB maakt er niet echt een punt van dat de maximumsnelheid op de snelwegen waar mogelijk naar 130 kilometer per uur gaat. 'Sommige automobilisten zullen blij zijn dat ze straks weer 130 kilometer op de snelweg kunnen rijden maar voor anderen is het verder geen belangrijk pu..

Afbeelding

Universiteit Gent wil band met instellingen in Israël verbreken

De pro-Palestijnse studenten die al meer dan een week de universiteit van het Belgische Gent bezetten, hebben een succesje geboekt. De rector van de universiteit wil nu toch de samenwerking met een aantal Israëlische instellingen stopzetten, zoals de actievoerders eisten.

Afbeelding

WWF: akkoord veronachtzaamt belang natuur

Het akkoord van de vier formerende partijen 'veronachtzaamt het belang van de natuur als basis voor onze brede welvaart en een gezonde leefomgeving', reageert directeur Jelle de Jong van de Nederlandse tak van het Wereldnatuurfonds (WWF-NL).

Afbeelding

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimulering..

Afbeelding

Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor.