RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Onsteriele behandeling

Drie vrouwen in VS kregen hiv door besmette naalden bij 'vampire facial'

Een vrouw krijgt een behandeling tegen rimpels. Beeld © ANP

Zeker drie vrouwen in de Verenigde Staten hebben hiv gekregen door het gebruik van besmette naalden bij een cosmetische behandeling. Het is voor het eerst dat officieel wordt vastgesteld dat de ziekte op die manier is overgedragen, al bestonden de vermoedens al wel.

Dat gebeurde in een kliniek in de staat New Mexico in 2018. De kliniek voerde de behandelingen uit zonder licentie, is te lezen in het onderzoek.

Vampire facial

Het CDC, het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie, deed onderzoek naar de kliniek en concludeert dat materiaal voor eenmalig gebruik werd hergebruikt.

Aan
Lees ook:
Aan de botox door thuiswerken: 'Ik kan mijn eigen kop niet meer zien'

Het zou bij de vrouwen zijn gegaan om een zogenoemde 'vampire facial'. Dat is een behandeling met je eigen bloed, om onder meer oppervlakkige rimpels of andere kleine oneffenheden in de huid weg te werken.

Onderzoek duurde lang

Een hiv-besmetting door onsteriele behandelingen is een bekend risico, maar eerdere besmettingen waren nog niet officieel vastgesteld.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

De kliniek werd in 2018 gesloten na de vermoedens van de besmettingen. Het duurde vervolgens nog lang voor het onderzoek kon worden afgerond. Volgens de onderzoekers kwam dat onder meer door een gebrek aan documentatie van de behandelingen. 

Voormalig eigenaar kreeg 3,5 jaar cel

De voormalig eigenaar van de zaak had eerder in de rechtszaal al toegegeven schuldig te zijn aan het uitvoeren van de behandelingen zonder licentie. Ze kreeg er 3,5 jaar cel voor.