Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Flitsbezorgdienst Getir vertrekt definitief uit Nederland en richt zich nu op thuismarkt Turkije

Flitsbezorgdienst Getir verlaat Nederland. Na maanden van geruchten heeft het van oorsprong Turkse bedrijf maandag officieel zijn vertrek aangekondigd. Daarmee blijft er nog slechts één flitsbezorgdienst over in Nederland: het Duitse Flink.

Flitsbezorgdienst Getir vertrekt definitief uit Nederland en richt zich nu op thuismarkt Turkije
Beeld Arie Kievit

Stedelingen die spontaan trek krijgen in vanilleroomijs of bananen kunnen geen beroep meer doen op de razendsnelle boodschappendienst van Getir − Turks voor ‘breng het’. Het bedrijf trekt zich terug uit alle zes Nederlandse steden waar het actief was. Het verdwijnt eveneens uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Met het vertrek van Getir zal ook dochterbedrijf Gorillas uit Europa verdwijnen.

Het rommelde al veel langer bij het bedrijf van Nazim Salur. Augustus vorig jaar maakte Getir bekend 2.500 banen te schrappen, ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand. Vanwege het beperkte aantal bestellingen trok het bedrijf zich al eerder terug uit meerdere Nederlandse steden. De flitsbezorger was nog wel actief in Amsterdam, Amstelveen, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht.

Over de auteur
Marieke de Ruiter is economieredacteur voor de Volkskrant. Ze schrijft onder meer over de arbeidsmarkt en sociale zekerheid.

Nu Getir vertrekt, blijft alleen Flink nog over als flitsbezorgdienst in Nederland. Eerder ruimde het Britse Zapp het veld en werd Gorillas overgenomen door Getir.

Rijpe avocado

Het vertrek van de flitsbezorgdiensten is tekenend voor het veranderende economische klimaat. Tijdens de pandemie schoten deze bezorgdiensten – behangen met durfkapitaal – als paddenstoelen uit de grond. Dat veranderde als gevolg van de inflatie: die leidde ertoe dat consumenten de hand op de knip hielden en zelf weer naar de supermarkt gingen voor een rijpe avocado.

Tegelijkertijd kregen flitsbezorgdiensten te maken met maatschappelijke tegenwind: gemeenten legden flitsbezorging in de stadscentra aan banden. Zo kwam Amsterdam met een speciaal bestemmingsplan voor flitsbezorgdiensten, waardoor de bedrijven moesten uitwijken naar locaties buiten de woonwijken.

Getir laat weten dat zijn medewerkers maandag worden geïnformeerd over het vertrek uit Nederland. In een verklaring bedankt het bedrijf alle medewerkers voor ‘hun inzet en bijdrage aan de groei van het bedrijf’.