Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

Nieuws
Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.
anp
maandag 29 april 2024 om 12:52
Afbeelding
beeld anp

Alle 32 leden van het militaire bondgenootschap moeten het eens zijn over wie de opvolger wordt van Jens Stoltenberg. Rutte heeft nu alleen nog de steun nodig van Roemenië, Hongarije en Slowakije. De enige andere kandidaat voor de topfunctie is president Klaus Iohannis van Roemenië. Hongarije is volgens diplomaten het moeilijkste te overtuigen om voor Rutte te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte.

Afbeelding

Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar.

Afbeelding

Politie ontruimt door betogers bezet pand Universiteit Utrecht

De politie gaat het gebouw van de Universiteit Utrecht ontruimen dat sinds woensdagmiddag wordt bezet door pro-Palestijnse demonstranten.

Afbeelding

Akkoord: lager eigen risico, harder rijden en geen spreidingswet

Het beoogde nieuwe kabinet wil dat het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd en dat 130 kilometer per uur mag worden gereden op de snelweg. Ook moet de NPO 100 miljoen euro inleveren en wordt de al aangenomen spreidingswet voor de opvang van asielzoekers niet uitgevoerd.

Afbeelding

Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

Afbeelding

UU-betogers worden gevorderd te gaan, gesprekken leveren niks op

De onderhandelingen tussen de politie en pro-Palestijnse demonstranten die op het Janskerkhof in Utrecht een universiteitsgebouw bezetten, hebben er niet toe geleid dat de actievoerders het pand verlaten.