RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
En gratis overstappen

Energiemaatschappij HEM geeft klanten onder druk ACM lager tarief

Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte/ Sabine Joosten

Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) gaat door de knieën voor consumentenwaakhond ACM. Klanten krijgen met terugwerkende kracht een lager tarief. Klanten mogen ook vertrekken zonder opzegvergoeding. En HEM stopt minstens drie jaar met telefonisch klanten werven.

Klanten van HEM die vorig jaar of dit jaar tot en met vandaag een vast contract hebben afgesloten krijgen met terugwerkende kracht een lager tarief.

Als consumenten liever niets meer te maken willen hebben met HEM, ook niet bij de verlaagde tarieven, dan kunnen ze ervoor kiezen zonder opzegvergoeding over te stappen naar een andere leverancier. Dat heeft het bedrijf toegezegd, onder druk van de ACM.

ACM
Lees ook:
ACM verscherpt toezicht op energieleverancier HEM

Volgens de omstreden energieleverancier is het inmiddels gestopt met de telefonische verkoop van energiecontracten. Ook in de komende drie jaar zal het dat niet doen.

Externe toezichthouder

HEM doet hiermee noodgedwongen forse concessies aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM zal nagaan of het bedrijf zich aan de afspraken houdt. Verder wordt er een externe toezichthouder bij het bedrijf benoemd die rechtstreeks aan de ACM rapporteert. Indien HEM de afspraken niet nakomt kan dit gevolgen hebben voor de vergunning, aldus de ACM.

Ruim duizend klachten

Sinds begin dit jaar zijn er bij de ACM meer dan duizend klachten binnengekomen over HEM, en daarom kwam de ACM met nadere maatregelen. Zo moest het energiebedrijf van de ACM de administratie en financiën op orde brengen en kreeg het een boete van 1,1 miljoen euro voor 'ernstige misleiding' bij de telefonische verkoop van energiecontracten.

HEM heeft zo'n 6000 klanten die tussen 1 januari 2023 en 1 juli een vast contract hebben afgesloten. In totaal heeft het bedrijf ruim 22.000 klanten.

Forse
Lees ook:
Forse boete voor Hollandse Energie Maatschappij om misleiding klanten

Compensatie

HEM doet de volgende aanpassingen:

Klanten die in de eerste helft van 2023 een vast of variabel contract tegen een te hoog tarief hebben afgesloten, ontvangen met terugwerkende kracht compensatie voor de te hoge tarieven.

Klanten die in de tweede helft van 2023 of tot 29 april van 2024 een vast contract hebben afgesloten betalen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024 een lager tarief.

Klanten die tussen 1 januari en 29 april 2024 een vast contract hebben afgesloten en klant blijven bij HEM betalen het lagere tarief vanaf de maand dat ze klant zijn geworden.

HEM heeft ook toegezegd dat oud-klanten die in 2023 of in 2024 een contract met vaste looptijd hebben afgesloten en al een opzegvergoeding hebben betaald, hun geld terugkrijgen.