Direct naar artikelinhoud
Virus

Twee miljoen schapen en koeien inenten met blauwtongvaccin: dierenartsen wacht megaklus

Vooral voor schapen kan blauwtong dodelijk zijn. Deze schapen hebben geen symptomen.Beeld Judith Jockel

Het nieuwe vaccin tegen de schapen- en koeienziekte blauwtong is naar verwachting vanaf 6 mei in Nederland beschikbaar. De opluchting bij met name schapenhouders is groot, al zijn er ook nog grote zorgen over hoe duur het middel wordt.

Eerst de schapen, daarna pas de koeien. Dat is de komende weken de hoofdlijn van de vaccinatiestrategie tegen het blauwtongvirus, die sectorpartijen met elkaar hebben afgesproken. Dierenartsen wacht een megaklus: de komende weken krijgen in elk geval twee miljoen dieren een prik. Bij dierenartsenorganisatie KNMvD hebben zich inmiddels tientallen freelancers en gepensioneerde dierenartsen gemeld die bij die snelle campagne kunnen helpen.

Het blauwtongvirus ging afgelopen najaar snel rond in Nederland. Het ging om een nieuwe variant die nog heftiger toesloeg dan bij vorige uitbraken, zo'n 15 jaar geleden. Zo'n 40.000 schapen stierven aan de infectie; ook veel koeien werden ziek. Door de intredende winter ging de virusgolf tijdelijk liggen. Dit omdat de knutten - een soort kleine mugjes - die het virus overbrengen dan niet meer actief zijn. Schapen en koeien kunnen elkaar niet met het virus infecteren.

Die winterstop werd benut voor een naarstige zoektocht naar een nieuw vaccin. Een middel van de Spaanse famaceut Syva kreeg vrijdag definitief de goedkeuring van landbouwminister Piet Adema. “Een grote opluchting”, reageert Saskia Duives, voorzitter schapenhouderij bij boerenorganisatie LTO. “Gelukkig is er op dit moment nog geen nieuwe uitbraak. Dat biedt hoop dat we voor de knutten uit kunnen vaccineren.”

Zorgen over prijs

Toch zijn er na de aanvankelijke euforie ook zorgen bij schapenhouders. Met name over de kosten: het is op dit moment nog onduidelijk wat schapenhouders kwijt zijn per dosis. “Als de prijs bijvoorbeeld 5 euro per schaap wordt, dan is dat niet voor iedereen op te brengen. We hebben in de sector onder meer te maken met steeds hogere grondprijzen.” Ook de inkomsten uit Europese subsidies lopen terug. Dit omdat Nederland de graasdierpremie - waarmee boeren geld kregen als hun dieren grazen op natuurgrond - heeft afgeschaft.

“De minister heeft gezegd dat de sector dat zelf moet oplossen”, vervolgt Duives. “Echt, ik heb een vreugdedansje gedaan toen er een vaccin was. Maar we staan als sector ook met onze rug tegen de muur: we weten waarschijnlijk ook pas op 6 mei wat het kost. En of het te betalen is.”

Drukte bij de groothandel

Op die datum wordt de eerste zending van 1 miljoen Syva-vaccins namelijk geleverd aan Covetrus, de groothandel die aan dierenartsen levert. Daar stond de telefoon vrijdag al roodgloeiend met artsen die het middel wilden bestellen. Terwijl de dierenartsen op hun beurt weer werden platgebeld door klanten.

De animo voor vaccinatie is dan ook groot, ondanks de zorgen over de prijs, constateert een woordvoerder van de KNMvD. “Dierenartsen inventariseren nu hoe veel vraag er bij hun klanten is, en plaatsen een bestelling. Bij de groothandel gebruiken ze de vaccinatiestrategie dan als leidraad om de vaccins op een goede manier te leveren.”

Daarbij krijgen schapen dus de eerste prioriteit, omdat het virus bij hen veel heftiger toeslaat en dodelijker is. Ook zeldzame rassen en dieren op kinderboerderijen worden met voorrang gevaccineerd. Er zijn ongeveer een miljoen schapen in Nederland; de verwachting is daarom dat de koeien vooral aan bod komen als Syva voor de tweede keer een miljoen vaccins levert; dat gebeurt naar verwachting over enkele weken.

Over vervolgleveringen is op dit moment nog geen duidelijkheid. Mogelijk is daar nog wel behoefte aan, zeker omdat koeien twee keer een prik nodig hebben voor een effectieve werking.

De grote vraag is vervolgens hoe goed het vaccin in de praktijk werkt. Daar heeft zowel LTO als de KNMvD bij voorbaat vertrouwen in. “Het blijft spannend, want het is natuurlijk levend materiaal”, zegt Duives. “Maar het middel is uitgebreid getest.” Syva is bovendien ervaren in het produceren van blauwtongvaccins, benadrukt de KNMvD-woordvoerder.

Lees ook:

Vaccin tegen blauwtong goedgekeurd en snel beschikbaar voor schapen en koeien

Landbouwminister Adema heeft een vaccin goedgekeurd dat schapen en runderen tegen blauwtong beschermt. Het middel van de Spaanse fabrikant Syva is op korte termijn beschikbaar, zo maakte Adema vrijdag net na middernacht bekend.