Van kerkpijn en angst naar nieuwe hoop. Dit deden de synodegesprekken met katholieke priesters en leken

Interview
Wat hebben de synodegesprekken in rooms-katholiek Nederland opgeleverd? Carlien Geelkerken was 25 keer gespreksleider. Ze hoorde veel ‘kerkpijn’ maar zag ook nieuwe hoop. ‘Wat begon als oud zeer, werd een vurig pleidooi voor een luisterende kerk.’
Celine Timmerman
maandag 29 april 2024 om 13:11 aangepast 14:23
Carlien Geelkerken: 'Bij gewijde ambtsdragers ging het qua inhoud vaak een spade dieper. Bij hen was het ook emotioneler. Het is hun werk, hun leven, hun levenskeuze.'
Carlien Geelkerken: 'Bij gewijde ambtsdragers ging het qua inhoud vaak een spade dieper. Bij hen was het ook emotioneler. Het is hun werk, hun leven, hun levenskeuze.' beeld Roy Lazet

Nijmegen

‘Ruim 300 gelovigen.’ Carlien Geelkerken (44) moet even op een papiertje uitrekenen hoeveel mensen zij heeft begeleid tijdens de synodegesprekken in Nederland. De directeur van Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO) is 25 keer ingeschakeld om het gesprek te leiden over hoe katholieken een meer synodale en missionaire kerk kunnen worden. 

Paus Franciscus gaf voor deze synode twee en een half jaar geleden het startsein. De resultaten van de laatste ronde worden in oktober tijdens een afsluitende sessie in Rome besproken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Volksfeest rond een verdronken heilige

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Een Aboriginal toont het liturgische boek met bijbellezingen tijdens de viering van de 'Mis van het Land van de Heilige Geest' tijdens een rooms-katholieke jongerenbijeenkomst in Perth (Australië).

Aboriginal-mis ter goedkeuring naar Vaticaan gestuurd. 'Brug tussen ons geloof en oeroude wijsheid'

De bisschoppen van Australië hebben het Vaticaan gevraagd een aboriginal-liturgie goed te keuren. Deze stelt de oorspronkelijke inwoners in staat zowel rooms-katholiek te zijn als verbonden te blijven met hun voorouders.

Mathieu van Kooten loopt 200 kilometer naar de abdij in Vaals. 'In de abdij had ik geen telefoon, geen tv, geen deadlines, geen mensen, geen verplichtingen, geen voorwaarden.'

Gereformeerde millennial Mathieu gaat het klooster in: 'Ik typte 'klooster' in bij Google'

De gereformeerde millennial Mathieu van Kooten had alles wat hij wilde: een goede baan, een appartement. Nu gaat hij voorlopig het klooster in. Wat heeft deze protestantse twintiger daar te zoeken?

Lucas Brinkhuis is lid van de jongerenraad van de bisschoppen in de Europese Unie. 'Iedereen is tegen populisme, maar wat dan een populistische partij nu precies, daar verschillen de meningen wel weer over.’

Hoe maak je katholieke jongeren warm voor Europese verkiezingen? 'Europese thema's vinden ze interessant'

Met een 'toolkit' wil de jongerenraad van de Europese bisschoppen katholieke jongeren interesseren voor de Europese verkiezingen. Lucas Brinkhuis (25), fractievoorzitter van GroenLinks in Overijssel, is er lid van.

De pauselijke bul waarmee paus Franciscus afgelopen donderdag het Heilig Jaar 2025 aankondigde. Daarin geeft hij ook een soort 'kleine theologie van de aflaat'.

Paus Franciscus over de aflaat en Gods niet-aflatende barmhartigheid: 'God tilt ons op en omhelst ons'

De Rooms-Katholieke Kerk kent nog steeds een aflatenpraktijk. In de pauselijke 'bul' waarmee donderdag het Heilig Jaar werd afgekondigd, ontvouwt paus Franciscus zelfs een soort 'kleine theologie van de aflaat'.

Bisschop Leonardo Sapienza leest in aanwezigheid van paus Franciscus de officiële Bul van Indictie voor bij de gesloten Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek.

Paus kondigt met bul officieel Heilig Jaar 2025 af. 'De hoop wordt niet beschaamd'

Paus Franciscus heeft donderdagmiddag officieel het Heilig Jaar 2025 afgekondigd dat op 24 december van dit jaar zal beginnen. Dat gebeurde in het Vaticaan met het voorlezen van de pauselijke aankondigingsbul.