Terug naar de krant

Schotse premier stapt op te midden van vertrouwenscrisis

Leeslijst Nieuws
Schotland Vorige week zette de partij van Yousaf zijn coalitiepartner uit de regering. Mede daardoor kwam zijn positie en die van zijn partij onder druk te staan.
Leeslijst

De Schotse premier Humza Yousaf is maandag afgetreden. De 39-jarige partijleider van de Schotse Nationale Partij zei tijdens een persconferentie geen andere keus te hebben nadat hij vorige week zijn coalitiepartner de Groene Partij uit de regering had gezet. „Ik geloof nog steeds dat het de juiste beslissing was, maar helaas heb ik onderschat hoeveel pijn het zou veroorzaken bij mijn collega’s van de Groene Partij onze samenwerking op deze manier te beëindigen.”

Lees ook Humza Yousef treedt als leider Schotse SNP aan in twist over zelfidentificatiewet voor transgender personen
Humza Yousaf werd maandag gekozen tot partijleider van de SNP, die streeft naar Schotse onafhankelijkheid. Ash Regan (links) en Kate Forbes (rechts) waren zijn concurrenten.

Er waren spanningen ontstaan tussen de twee linkse coalitiepartners, onder andere over het geschrapte klimaatdoel om 75 procent minder uit te stoten in 2030. Door Yousafs besluit eindigde de drie jaar oude samenwerking tussen de partijen, die beide voor Schotse onafhankelijkheid zijn. Yousaf zelf werd pas een jaar geleden aangesteld als leider van zijn partij en premier.

Nadat Yousaf de Groene Partij uit de regering zette, hoopte hij een minderheidsregering te vormen. Maar er stonden Yousaf twee moties van wantrouwen te wachten, die er niet goed uitzagen voor hem. De Schotse Arbeiderspartij wilde het vertrouwen opzeggen in zijn hele regering, terwijl de Schotse Conservatieven wilden stemmen over zijn rol als premier. Drie grote partijen hadden al laten weten dat ze tegen hem zouden stemmen. Enkele dagen geleden zei Yousaf nog er „redelijk wat vertrouwen” in te hebben dat hij de stemming kon winnen, maar de kans daarop werd steeds kleiner tijdens het weekend.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in