Aandeel Philips koerst af op grootste dagwinst ooit na schikking

Nieuws
Het aandeel Philips koerst maandag af op de grootste dagwinst ooit van het zorgtechnologiebedrijf. Het aandeel werd bij de opening al een derde meer waard en in de middaghandel liep de koerswinst verder op tot bijna 47 procent. Philips zag daarmee de beurswaarde met miljarden euro's stijgen tot rond de 30 miljard euro.
anp
maandag 29 april 2024 om 12:41 aangepast 15:27
Afbeelding
beeld anp

Beleggers reageerden verheugd op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die Philips heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. De deal neemt voor Philips een groot deel van de onzekerheid weg rond de affaire, die al sinds juni 2021 de aandelenkoers van het bedrijf onder druk zette. Volgens analisten van ING en de Amerikaanse zakenbanken Jefferies en JPMorgan komt de deal veel eerder dan verwacht. Daarnaast valt het schikkingsbedrag volgens de kenners veel lager uit dan gevreesd.

Cees Smit, beleggingsexpert bij Today's Group, sprak over een unieke koersbeweging van Philips. "Ik kan me niet herinneren dat een aandeel op de Amsterdamse beurs ooit zo hard is gestegen. Dat komt niet vaak voor en het is waarschijnlijk de grootste koerswinst ooit voor een bedrijf op het Damrak." De wijze waarop het nieuws door Philips naar buiten werd gebracht was volgens hem wel een beetje vreemd. "Het zat nu tussen de cijfers in het kwartaalbericht verstopt en ze hadden het wel apart kunnen melden", aldus Smit.

Opluchting

Ook Corné van Zeijl, strateeg en analist bij vermogensbeheerder Cardano, heeft een koerssprong als die van Philips niet eerder meegemaakt. "In ieder geval niet bij een bedrijf van het formaat Philips." Van Zeijl denkt dat een groot deel van de stijging van de koers "technisch gedreven" is. Dat wil zeggen dat de koers van Philips nu beter de echte waarde van het bedrijf weerspiegelt. "Dit is voor veel beleggers de opluchting omdat er een punt achter de slaapapneu-affaire wordt gezet, hoewel er natuurlijk nog wat uit Europa kan komen."

Philips kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. Voor de affaire aan het licht kwam, noteerde het aandeel Philips nog rond de 50 euro. Tegen het einde van 2022 was het aandeel gezakt tot zo'n 12 euro. Momenteel is een aandeel Philips ruim 28 euro waard. De hoogste koers ooit bereikte Philips in het jaar 2000. Toen kostte een aandeel meer dan 57 euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie zet wapenstok in tegen betogers bij Universiteit Utrecht

De politie heeft in Utrecht de wapenstok gebruikt tegen pro-Palestijnse demonstranten die een stadsbus blokkeerden met daarin andere betogers.

Afbeelding

Tevreden Wilders ziet dat elke partij veel heeft weggegeven

Volgens PVV-leider Geert Wilders hebben alle vier de partijen die een nieuwe regering gaan vormen veel moeten weggeven. Maar hij denkt dat ze allemaal 'heel tevreden kunnen zijn' met het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB woensdag overeenkwamen.

Afbeelding

Emotionele Van der Burg gaat door ondanks intrekken spreidingswet

Een emotionele staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) gaat als Tweede Kamerlid door in de VVD-fractie ondanks het intrekken van de spreidingswet. Dat liet Van der Burg weten na het fractieberaad van de VVD over het akkoord op hoofdlijnen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB.

Afbeelding

Van der Wal geraakt: stikstofbeleid is niet overeind gebleven

Het stikstofbeleid van het demissionaire kabinet blijft niet overeind in het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof en VVD-Kamerlid, na het overleg van haar fractie over het akkoord. 'Dat raakt me.

Afbeelding

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd.