RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Darmen wapenen

Olympische triatleten nemen yoghurt in strijd tegen poepbacterie

Over een kleine drie maanden beginnen de Olympische Spelen in Parijs. De Britse triatleten doen dat op een bijzondere manier. De komende weken eten de sporters liters yoghurt. En dat doen ze niet om sterke spieren te krijgen, maar om hun darmen te wapenen tegen het vervuilde water van rivier de Seine.

Olympische triatleten zwemmen straks 1,5 kilometer door de rivier de Seine, die dwars door Parijs gaat. En dat is niet bepaald het schoonste water. Ook al doet Parijs er alles aan om het water zo schoon mogelijk te krijgen, zwemmers lopen nog steeds het risico om ziek te worden van het water bijvoorbeeld door de poepbacterie E. coli.

Onderzoekers
Lees ook:
Onderzoekers noemen kwaliteit zwemwater Seine alarmerend

Om goed voorbereid te zijn op het slechte water van de Seine heeft de Britse triatlonbond laten weten in te zetten op gezonde darmflora door de sporters volop probiotica – bijvoorbeeld uit yoghurt of kefir – te laten eten. 

Ook de Nederlandse triatleten zijn bekend met het slechte water van de Seine, vertelt bondscoach Marcel Wouda van de Nederlandse triatlonbond tegen Editie NL.

Vuil water 

"Dat is wel een probleem. Het is een lange rivier en op het moment dat het hard regent stroomt er van alles de Seine in. Ze hebben allerlei opvangbakken gemaakt om dat tegen te houden, maar als er vuil water de rivier instroomt is er bijna niets tegen te doen." Al hebben de triatleten vorig jaar wel een testevenement gehad, en toen is er volgens Wouda niemand ziek geworden.

Op dit moment hebben twee Nederlandse triatleten zich gekwalificeerd voor Parijs. Al hebben zij niet – zoals de Britten –  een specifiek yoghurtdieet.  

Supplementen

"Yoghurt eten zorgt voor een gezonde darmflora en kan bijdragen aan een beter immuunsysteem. Je kunt dan nog steeds een virus of bacterie binnenkrijgen, maar je wordt er dan minder ziek van." De Nederlandse zwemmers gebruiken geen extra yoghurt of kefir, maar het team kijkt nog wel naar de mogelijkheid om – afhankelijk van de situatie in de rivier – bij de laatste directe voorbereidingen gebruik te maken van probiotica in de vorm van supplementen. 

Daarnaast wordt om een andere reden wél veel yoghurt gegeten door de sporters, zegt Maarten Moen (topsport- en chefsarts van NOC*NSF) tegen Editie NL. "Ik denk wel elke dag. Wij gebruiken het met name om de spieren te laten herstellen na heel zware inspanning. Waar de Britten het doen voor de infecties, doen wij het echt voor het herstel van de spieren. Yoghurt is een heel belangrijk onderdeel van het dieet van de sporters. De koelkasten van de spelers in het olympisch dorp puilen uit van de yoghurt en we zorgen dat we genoeg ervan meenemen naar de Spelen."

Franse
Lees ook:
Franse minister belooft schone Seine voor zwemwedstrijden Spelen

De voordelen van yoghurt kent ook yoghurtboerin Lisette van der Burg. Zij maakt (en eet) al tien jaar yoghurt. "Bij mij werkt het, want ik ben nooit ziek", zegt ze tegen Editie NL. "Yoghurt is heel gezond, er zitten probiotica in die goed zijn voor de darmen." 

Wekelijks maakt ze 250 liter yoghurt. "We doen dat door melk van onze eigen koeien te verwarmen. Daar doen we een zuursel bij en dat laten we dan een nachtje staan. In de ochtend roeren we de yoghurt en dan kan het zo in de fles. Het is heel simpel, je kunt het thuis ook maken."

Ziek van vies water

Er zijn verschillende aandoeningen die je kunt oplopen als je zwemt in open water. 

  • De meestvoorkomende aandoening is zwemmersjeuk. Een wormpje dat bij eenden voorkomt is hier de oorzaak van.
  • Diarree is een andere aandoening die kan komen door zwemmen in open water. Oorzaak kan een parasiet zijn, het norovirus of de E. coli-bacterie (poepbacterie).
  • Ook de ziekte van Weil kun je oplopen door zwemmen in open water. Dit komt door een bacterie uit rattenurine.

Bron: GGD

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook