Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Nog maar één flitsbezorger over in Nederland nu Getir ook vertrekt

Flitsbezorger Getir vertrekt uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten (VS). Ook dochterbedrijf Gorillas trekt zich uit Nederland terug. Getir gaat zich enkel nog focussen op de Turkse thuismarkt. Flink zal straks nog de enige flitsbezorger in Nederland zijn.

In Nederland sluit de van oorsprong Turkse boodschappenbezorgdienst Getir 20 vestigingen. Daarvan zitten er 8 in Amsterdam. Getir gaat zich enkel nog focussen op de Turkse thuismarkt.Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP

De markten waaruit Getir vertrekt zijn volgens het bedrijf verantwoordelijk voor slechts 7 procent van de wereldwijde omzet. De medewerkers van het bedrijf worden maandag verder geïnformeerd over de gang van zaken. Om zowel de terugtrekking van het bedrijf uit voornoemde landen als zijn eigen toekomst te kunnen garanderen, heeft Getir afgelopen week wel een nieuwe investeringsronde afgerond. Met het geld zal ook de Turkse tak van het bedrijf worden versterkt.

In Nederland sluit Getir twintig vestigingen. Daarvan zitten er acht in Amsterdam. Getir laat in een reactie weten ‘goed’ te zullen zorgen voor zijn werknemers, en zegt dat iedereen ‘een aanbod voor een redelijke vertrekregeling’ krijgt. “De vakbonden zijn reeds geïnformeerd over ons voornemen en het proces,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Vakbond FNV hoopt snel afspraken te kunnen maken met Getir over een sociaal plan. “Daar moet een werk-naar-werktraject in komen of dat werknemers geld krijgen, zodat ze tijd hebben om een nieuwe baan te vinden,” zegt Frank van Bennekom van FNV Young & United.

Onder druk

Getir staat al langer onder druk. In augustus ontsloeg het bedrijf ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand, wat neerkwam op ongeveer 2500 banen. Ook trok het bedrijf zich terug uit Spanje, Portugal en Italië.

Flitsbezorgers als Getir groeiden hard tijdens de coronapandemie en voor investeerders gold de sector als een kip met gouden eieren. Maar in Amsterdam kwamen bij die groei ook veel problemen kijken. Omwonenden van de panden waar ze zich in vestigden, vervoeren vaak veel overlast. En volgens de gemeente boden de bestemmingsplannen van veel van die panden, geen mogelijkheid voor vestigingen van flitsbezorgers.

Veel rechtszaken volgden, waarbij de gemeente altijd aan het langste eind trok en Getir diverse vestigingen heeft moeten sluiten. Uiteindelijk kwam er in Amsterdam zelfs een speciaal bestemmingsplan voor de flitsbezorgers, waardoor de bedrijven zich alleen nog buiten woonwijken konden vestigen.

Minder bestellingen door hoge inflatie

Niet alleen de gemeente zat flitsbezorgers dwars. Nadat de coronapandemie was uitgeraasd, hielpen ook de ontwikkelingen in de wereldeconomie niet mee. Door de grote inflatie hadden mensen minder te besteden, waardoor ze minder snel boodschappen bestelden bij de flitsbezorgers, die duurder zijn dan traditionele supermarkten. Daarnaast steeg de rente fors, waardoor de bedrijven minder makkelijk kapitaal konden lenen. Investeerders – die hun geldbronnen ook zagen opdrogen – eisten dat Getir sneller winstgevend zou worden.

In totaal heeft het avontuur van Getir in Nederland nog geen vier jaar geduurd. Eind 2020 streek de Duitse flitsbezorger Gorillas als eerste neer in de stad, gevolgd door landgenoot Flink en daarna de Turkse pionier Getir en het Britse Zapp.

Zapp verdween als eerste uit het Amsterdamse straatbeeld. In Amsterdam nam Gorillas in juli 2022 de drie resterende vestigingen van Zapp en een deel van het personeelsbestand over. Eind 2022 werd Gorillas – waarvan de bedrijfswaarde in een jaar tijd gehalveerd was – overgenomen door Getir voor naar verluidt nog ‘slechts’ 1,6 miljard euro. Nog eens anderhalf jaar later trekt Getir de deur achter zich dicht in Nederland en neemt het in zijn val Gorillas mee.

Flink blijft door het vertrek van Getir en Gorillas als enige flitsbezorger in Nederland over.

Over de auteur: Jesper Roele schrijft sinds 2019 voor Het Parool over alledaags nieuws uit Amsterdam, festivals, het nachtleven en de techsector. Tips kan je sturen naar j.roele@parool.nl.