Terug naar de krant

Rutte nog dichter bij topfunctie bij NAVO, nu ook Turkije zijn steun voor hem uitspreekt

Leeslijst Nieuws
Diplomatie Voor zijn bezoek aan Turkije had Rutte steun van 28 lidstaten van de militaire alliantie, nu nog geleid door de Noor Jens Stoltenberg. Nu moet Rutte alleen nog Hongarije, Slowakije en Roemenië zien te overtuigen.
Leeslijst

Bijna niets staat vervulling van Mark Ruttes ambitie om secretaris-generaal van de NAVO te worden nog in de weg, nu ook Turkije zijn steun voor hem heeft uitgesproken. De demissionair premier (VVD) reisde afgelopen vrijdag — op eigen kosten — af naar Istanbul voor een gesprek met president Recep Tayyip Erdogan. Volgens bronnen binnen de NAVO heeft dat zijn vruchten afgeworpen, melden persbureau ANP en de NOS maandag.

Voor zijn bezoek aan Turkije had Rutte steun van 28 lidstaten van de militaire alliantie, die nu nog wordt geleid door Jens Stoltenberg uit Noorwegen. Inmiddels hoeft Rutte alleen nog Hongarije, Slowakije en Roemenië te overtuigen. Die drie Oost-Europese landen zien liever dat de Roemeense president Klaus Johannis de topbaan krijgt. Uiteindelijk moeten alle leden van de NAVO met een benoeming akkoord gaan.

Hongarije lijkt nog het meest vastbesloten om Rutte te dwarsbomen. Rutte heeft de Hongaarse minister-president in het verleden geregeld streng toegesproken op de antirechtsstatelijke grip die hij op Hongarije heeft. In hoeverre het Hongaarse verzet standhoudt, is nog maar de vraag. Johannis kan zijn kandidatuur intrekken vanwege het gebrek aan steun voor hem. Hij hoopte nog op bijval van de Baltische staten, maar ook die voegden zich uiteindelijk bij kamp-Rutte.

Turkije is van groot belang voor de NAVO. Niet alleen de geografische ligging, tussen de Zwarte en de Middellandse Zee, is van grote strategische waarde; Turkije heeft de alliantie na de Verenigde Staten ook de meeste militairen te bieden. Erdogan maakt dankbaar van die positie gebruik wanneer zijn ja-woord nodig is, bijvoorbeeld toen Finland en Zweden tot de NAVO wilden toetreden. Daar waren eerst enkele toezeggingen voor nodig. Of Rutte die ook heeft moeten doen, is onduidelijk.

Lees ook Wél een vergadertijger, maar krenterig op defensie. Heeft Rutte genoeg vinkjes voor de NAVO?
Wél een vergadertijger, maar krenterig op defensie. Heeft Rutte genoeg vinkjes voor de NAVO?

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in