RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedreigingen online

Spaanse premier wil zijn gezin beschermen met beleid, niet door af te treden

De Spaanse minister-president Pedro Sanchez. Beeld © AFP

Pedro Sánchez gaat door als premier van Spanje. Hij stond op het punt af te treden vanwege het enorme aantal aanvallen en bedreigingen via social media tegen zijn gezin. Dat lijdt daar zwaar onder, maar, zei Sánchez: "Als ik aftreed, houdt het niet op." Daarom kiest hij een andere oplossing: Spanje gaat het voortouw nemen in de aanpak van dit soort aanvallen en bedreigingen.

Sánchez' besluit kwam op een opmerkelijke manier tot stand. Vorige week woensdag legde hij zijn werk plotseling stil. In een verklaring op het sociale medium X legde Sánchez uit dat hij vijf dagen nodig zou hebben om met zijn vrouw en dochters 'te reflecteren'. De vijf dagen heeft Sánchez volkomen geïsoleerd met zijn gezin doorgebracht. Niemand van de mensen met wie Sánchez normaal gesproken dagelijks contact heeft, lukte het nog met hem te bellen of te appen.

Aanvallen en bedreigingen

Sánchez vond het nodig zich zo radicaal af te sluiten van alles en iedereen, omdat hij vindt dat enkel zijn gezin hem kon helpen bij de vraag hoe hij zou moeten reageren op de stroom aanvallen die hen treft.  Wat het gezin van Sánchez ervaart, overkomt wereldwijd veel gezinnen van politici. In Nederland is het gezin van Sigrid Kaag het bekendste voorbeeld ervan. Haar kinderen gebruikten het programma College Tour om hun moeder te vragen te stoppen als vicepremier. Net als Sánchez vandaag deed ook Kaag dat destijds niet.

Sánchez wil ook niet zomaar doorgaan alsof er niets gebeurd is. Daarom heeft hij samen met zijn gezin besloten dat hij het voortouw wil nemen in het aanpakken van aanvallen en bedreigingen via sociale media en tegen zaken als trollenlegers die het gevoel van veiligheid van politici, bestuurders en hun gezinnen enorm kunnen aantasten. Sánchez zei dat Spanje hierin leidend moet worden in de wereld. 

Corruptieonderzoek

Vertegenwoordigers van Spaanse oppositiepartijen vinden dat Sánchez wel het verkeerde moment heeft gekozen voor zijn besluit. Sánchez zegt dat hij juist nu samen met zijn gezin tot een besluit moest komen, omdat vorige week wat hem betreft de druppel was die de emmer deed overlopen. Tegen Sánchez' vrouw begon vorige week een gerechtelijk onderzoek in verband met corruptie. Daarover kwam in Spanje inderdaad een storm van reacties los, maar Sánchez' tegenstanders vinden het juist níét het goede voorbeeld van hoe een gezin onder druk komt te staan als gevolg van de politieke functie van hun familielid.

Begoña Gomez was directeur van een Spaanse stichting die trainingen geeft aan mensen in Afrika die een onderneming willen opzetten. Bedrijven die de stichting sponsorden, zouden regeringsopdrachten hebben gekregen en in het begin van de coronapandemie zouden ze meer of sneller overheidssteun hebben ontvangen.

Staatssteun voor sponsors

Het bekendste bedrijf dat genoemd wordt, is de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa. Kort na een gesprek tussen de CEO van Air Europa en de vrouw van Pedro Sánchez zou in een kabinetsbijeenkomst onder leiding van Sánchez besloten zijn de maatschappij 475 miljoen euro staatssteun toe te kennen.