RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opvolger Stoltenberg

Turkije spreekt steun uit voor Rutte als NAVO-chef: 'Kan bijna niet meer misgaan'

Rutte op bezoek bij de Turkse president Erdogan Beeld © EPA

Turkije gaat akkoord met de benoeming van Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door diplomaten van het militaire bondgenootschap.

Turkije was een van de vier landen die nog dwarslagen bij Ruttes benoeming.

"Het kan bijna niet meer misgaan voor Rutte", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Alleen Hongarije, Slowakije en Roemenië hebben nog geen steun uitgesproken. In Brussel en Den Haag is de verwachting dat Ruttes benoeming in mei of juni rond komt, zodat in juli, op de grote NAVO-top in Washington, het officiële besluit kan worden genomen dat Rutte de opvolger wordt van Jens Stoltenberg."

Persbureau Bloomberg meldde eerder op basis van anonieme bronnen al dat de Turkse president Erdogan na het gesprek met Rutte vorige week waarschijnlijk zou besluiten akkoord te gaan met de benoeming. In Den Haag werd het akkoord ook al langer verwacht.

Op persoonlijke titel

Rutte reisde vorige week op persoonlijke titel naar Istanbul. De relatie tussen Nederland en Turkije is het afgelopen decennium niet altijd warm geweest. Daarbij was 2017 een dieptepunt, toen Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde er zelfs toe dat een Turkse minister het land werd uitgezet. Sindsdien zijn de banden weer aangehaald.

Erdogan
Lees ook:
Erdogan wacht met steun voor Rutte als NAVO-topman: 'Hij laat hem nog even bungelen'

Rutte heeft al veel steun ontvangen voor zijn mogelijke benoeming tot NAVO-baas, al moet de benoeming wel unaniem gebeuren. Met andere woorden: iedereen moet akkoord zijn. Er liggen nog drie landen dwars: Roemenië, Hongarije en Slowakije.

De enige andere kandidaat voor de topfunctie is president Klaus Iohannis van Roemenië. De meeste weerstand wordt verwacht van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die zich als enige openbaar heeft uitgesproken tegen de kandidatuur van Rutte.

Rutte
Lees ook:
Rutte op bezoek bij Erdogan voor gesprek over NAVO-functie