Massaclaim van 3 miljard tegen Staat om Schiphol 'in aantocht'

Nieuws
Een groep omwonenden en belangenorganisaties bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor tegen de Staat over Schiphol. Aanleiding voor de claim is de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige maand. Volgens de rechter heeft de Staat lange tijd inbreuk gemaakt op de mensenrechten van omwonenden door niet genoeg rekening te houden met hun gezondheid.
anp
maandag 29 april 2024 om 11:53
Afbeelding
beeld anp

De Staat heeft een jaar de tijd om de problemen op te lossen, maar volgens betrokken organisaties achter de massaclaim, zoals Platform Vlieghinder Kennemerland en Minder Hinder Gooise Meren, moet er ook opgedraaid worden voor de schade die omwonenden jarenlang geleden hebben. Naar verwachting wordt er over minstens zes maanden een dagvaarding uitgestuurd, zegt campagneleider Sidney Vollmer van de organisaties achter de massaclaim.

Volgens Vollmer wordt er uitgegaan van ongeveer 600.000 claimers. "Vermenigvuldigd met het aantal jaren dat er schade is geleden, komt dat neer op een claim van ongeveer 3 miljard euro. Een derde daarvan moet rechtstreeks naar de gedupeerden gaan, een derde naar de verbetering van spoorinfrastructuur en de rest naar natuurherstel. Als de Staat het niet op eigen initiatief doet, dan moeten we maar een beetje helpen."

Schadelijke stoffen

Dat het in ieder geval een half jaar duurt voordat er gedagvaard wordt, heeft volgens Vollmer te maken met het juridische vooronderzoek dat nog gedaan moet worden. "Het hangt van de lens af waardoor je naar de problematiek kijkt. We moeten uitzoeken namens hoeveel mensen we de claim kunnen doen." Ook speelt het vaststellen van de geleden schade een rol. "Geluid is heel makkelijk te meten, maar bepalen waar schadelijke stoffen precies vandaan komen is lastiger. Dat zijn dingen waarvan we moeten uitzoeken of het binnen of buiten onze claim gaat vallen."

Volgens de rechtbank in Den Haag heeft de Staat zich niet aan de wet- en regelgeving gehouden bij belangenafweging. De overheid heeft jarenlang in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gehandeld. Volgens de rechter werd er eerst gekeken naar de "hubfunctie" en de groei van Schiphol en daarna pas naar de belangen van omwonenden. Het beleid dat er lag, is bovendien gebaseerd op geluidsmeetpunten "waarvan al sinds 2005 duidelijk is dat die geen volledig beeld geven van (de spreiding en ernst van) de geluidsoverlast", aldus de rechter. Daarom moeten er nu regels komen die de belangen beter beschermen. Dat kan onder andere betekenen dat er jaarlijks minder vluchten mogelijk zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook Vattenfall komt met terugleverkosten voor zonnepanelen

Ook Vattenfall gaat bij klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening brengen. Meerdere energiebedrijven hebben die stap al gezet, sinds de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel stemde om de zogeheten salderingsregeling gefaseerd af te bouwen.

Afbeelding

Belgische prins Laurent wil zelf zijn geld verdienen in Turkije

De Belgische prins Laurent wil minder optreden voor het Belgische koninklijk huis en zijn eigen geld verdienen met groene energie. Hij wil zich 'beter kunnen ontplooien' dan hij nu als broer van koning Filip kan, zegt hij in een interview met de krant Het Laatste Nieuws.

Afbeelding

Politie schrijft 6000 minder boetes uit in actieweek

De politie heeft in de eerste week van acties voor een structureel vroegpensioen ruim 6000 bekeuringen minder uitgeschreven dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt politievakbond ACP.

Afbeelding

FNV noemt inspectierapport schokkend en eist actie universiteiten

Vakbond FNV eist 'concrete maatregelen' van universiteiten om de te hoge werkdruk tegen te gaan en de sociale veiligheid te verbeteren. De bond vindt dat het hiermee 'droevig gesteld' is. 'Dit kan zo niet langer', vindt FNV-bestuurder Bernard Koekoek.

Afbeelding

Macron houdt spoedoverleg over rellen Nieuw-Caledonië

De Franse president Emmanuel Macron zal woensdag crisisoverleg voorzitten over de situatie in Nieuw-Caledonië. Hij annuleert daarvoor een geplande reis naar de regio Normandië.

Afbeelding

Wilders noemt het historische dag als vorming kabinet lukt

Als het woensdag lukt om het definitief eens te worden over de vorming van een kabinet met de PVV is dat een "historische dag", zei Geert Wilders kort voor nieuw overleg met de informateurs. Volgens hem moeten alleen nog de puntjes op de i worden gezet.